Microsoft, Rus devlet medyasını platformlarından yasakladı

Microsoft, Rus devlet medyasını platformlarından yasakladı

Microsoft, Ukrayna’nın işgalinin ardından Rus devlet medyasının erişimini sınırlayan diğer şirketlere katıldı. Benzer hamleler Facebook ve YouTube’dan da gelmişti. İşte detaylar.

Şirket, Avrupa Birliği’nin Russia Today ve Sputnik yasağına yanıt veriyor. Microsoft Start, devlet destekli RT ve Sputnik içeriğini platformundan çıkardı. Ayrıca her iki yayındaki tüm reklamlar Microsoft’un reklam ağında yasaklandı. Yazılım devi ayrıca RT’nin haber uygulamalarını Windows uygulama mağazasından çıkardı. Bing, RT ve Sputnik bağlantılarını göstermeye devam edecek.

Microsoft, Rus devlet medyasını platformlarından yasakladı

Microsoft’un Ukrayna’daki siber güvenlikle yakından ilgileniyor. Şirket, Tehdit İstihbarat Merkezinin, Rusya’nın Ukrayna işgaline başlamasından birkaç saat önce Ukrayna’nın çevrimiçi altyapısını hedef alan bir siber saldırı dalgası tespit ettiğini bildirdi. Dijital saldırı, FoxBlade lakaplı yeni kötü amaçlı yazılımları içeriyordu. Microsoft, kötü amaçlı yazılımdan koruma araçlarının üç saat içinde FoxBlade’e karşı koymak için güncellendiğini duyurdu. Şirket ayrıca Ukrayna hükümetine bu ve diğer savunma girişimleri hakkında tavsiyelerde bulunduğunu söyledi.

RT ve Sputnik üzerindeki yasaklar şaşırtıcı değil. Microsoft yıllardır dezenformasyon kampanyalarıyla mücadele ediyor. Şirket halkı manipüle etme girişimlerinin arttığı savaşlar sırasında bu tarz yasaklamaların “sıradan” olduğunu vurguladı. Basitçe söylemek gerekirse, Microsoft bunu hem istilaya ilişkin nesnel bir görüş sunmak hem de yanlış bilgilendirme çabalarına fon sağlamaktan kaçınmak için gerekli görüyor. Ukrayna ve Rusya arasındaki gerginlik uzun süredir devam ediyor.

Apple klavyeden bilgisayar geliştiriyor: Büyük devrim yaratacak