Microsoft, ARM İşlemcilere Bir Şans Daha Verecek

Microsoftun İşten Çıkarmaları Finlandiyayı Kızdırdı

Microsoft resmi hesabından yaptığı duyuruyla, ARM işlemcilere Windows 10 işletim sisteminde destek verileceğini duyurdu.

Microsoft, yakında yayınlayacağı Redstone güncellemesiyle düşük maliyetli ARM işlemcilere bir kapı daha açacak.

Amerikalı yazılım devi, 64 bitli işlemcilere iki dalgalı Redstone güncellemesi ile hayat vereceğini açıkladı. Açıklamaya göre, iki aşamalı planın ilk aşaması Haziran, ikincisi ise Ekim ayında tamamlanacak. ARM desteği için Windows Donanım, Server, Office ve Yazılım Geliştirme Departmanı hummalı bir çalışma yürütüyor.

Geliştiricinin uygulamaları bu kadarla da sınırlı kalmayacak.  Mart’ta yayınlanacak güncellemeler ile Windows temelli Ofis dokümanları, ARM yongalarıyla uyumlu hale getirilecek.

ARM chip image

Microsoft’un eylem planı teknoloji dünyasında kendisine önemli bir yer buldu zira şirket, daha önce ATM ile uyumlu Windows RT’yi piyasaya sürmüş, ancak işletim sistemi ticari açıdan büyük bir başarısızlık olmuştu.

Pek çok uzmana göre masaüstü platformları için kusurlu bir yapı. Her ne kadar Intel ve AMD ikilisinden daha az enerji tüketse ve maliyeti çok daha uygun olsa da, gerek X86 ve X64 uygulamalarla uyum içinde çalışmakta zorluk çekiyor.

Bununla birlikte küçük ve orta çaplı pek çok işletme, maliyetinden ötürü hala ARM yongalarını tercih ediyor.

Günümüzde ARM temelli sistemler, Windows 10’un sadece mobil sürümünü çalıştırabiliyor. Eğer yazılım devi, Redstone uygulamasını iyi bir şekilde optimize ederse 1985’de kurulan, İngiliz donanım üreticisi masaüstü bilgisayar pazarında yeniden doğabilir.