Yakında, yeni bir PC almaya karar verirseniz, işlemcisinin Windows 7 ya da 8’i desteklemediğini görebilirsiniz. Çünkü Microsoft, yeni nesil işlemcilerle birlikte işletim sistemi politikasını değiştireceğini duyurdu. Artık yeni mimarileriyle piyasya sürülecek olan Intel, AMD ve Qualcomm işlemcileri, yalnızca Windows 10 ‘la çalışacak.
Yeni bir işletim sistemine geçebilmek için, eski bilgisayarların büyük donanımsal değişiklikler yapmak zorunda kalması pek olağan bir şey değil. Fakat şu an bunun tam tersi oluyor. Microsoft ve iş ortakları, eski işletim sistemlerinin yeni donanımlarla çalışması için çaba sarf etmeyecek. Dolayısıyla, bu işletim sistemlerini kullanan sistemler yeni güncellemeleri alamayacaklar. Tıpkı zamanında Windows XP için olduğu gibi, bir süre sonra tatmin edici bir işletim sistemi olarak işlev sağlamaktan uzak kalacak.
Bu politika Intel’in “Skylake” adını verdiği yeni nesil işlemcilerle başlıyor!
Microsoft yetkilerinin blog’larında yaptığı açıklamaya göre, yeni işlemcilerin yeni silikon nesilleriyle tanışıldıkça, Windows’un son işletim sistemi platformuna geçiş yapmak zorunlu hale gelecek. Intel’in geliştirilmekte olan “Kaby Lake” silikonu, Qualcomm’un “8996’sı” ve AMD’nin “Bristol Ridge” silikonu bunların en önde gelen örnekleri.
Bu gelişme Windows 7 ve 8.1 için, genel desteğin tam anlamıyla bittiği anlamına gelmiyor. İki işletim sistemi de 14 Ocak 2020 ve 2023’e kadar güncelleme almaya devam edecek; fakat sözü geçen yeni işlemcilere sahip olursanız işletim sistemini güncellemeniz de elzem olacak. Ayrıca şu anda Intel’in 6. nesil işlemcilerinden Skylake’e sahip olacak kullanıcıların da Windows 10’a geçmek zorunda olduğunu tekrar hatırlatalım.
Microsoft’tan Skylake hamlesi!
Garanti anlaşmaları ve bakım sözleşmeleri nedeniyle, donanım ve yazılım güncellemesi yapmak istemeyen şirketler için, Microsoft’un bir planı var. Buna göre onaylanmış Skylake sistemleri, 17 Ağustos 2017’ye kadar Windows 7 ve Windows 8.1 garanti / bakım desteğini de kapsayacak. Bu da şirketlere, daha modern bir donanım yapısına geçmek ve işletim sistemlerini Windows 10’a yükseltmek için 18 aylık bir süreç tanıyor.
Geöiş sürecinden sonra, artık sadece “çok kritik” Windows 7 ve Windows 8.1 güvenlik güncellemeleri, söz konusu konfigürasyonlar için geçerli olacak. Ayrıca bu güncellemeler, diğer cihazlar üzerindeki uyumluluk ve güvenlik standartlarını tehlikeye atmıyorsa sağlanacaklar. Tüketici ve şirketlerin hâlâ Intel’in Skylake platformunu içermeyen eski işlemcileri ya da başka marka yeni nesil işlemcileri alma şansı var. Fakat bir noktadan sonra Windows 10’un minimum standart haline dönüştürüleceği rahatça öngörülebilir.
Bu politika hem Windows platformu için yazılım ve donanım geliştiren iş ortakları için iyi; çünkü artık eski nesil işletim sistemleri için uyumluluk üzerine çalışmak zorunda kalmayacaklar. Ayrıca Microsoft’a da fazla itici olmadan, Windows 10’a geçişi zorlamak için donanımsal bir bahane sunuyor. Bu açıdan üreticiler için faydalı olduğu söylenebilir. Fakat bu değişikliğin kullanıcılar açısından ne gibi bir performans artışı ve kullanım kolaylığı getireceği şimdilik muamma. Gelecek günlerde, yeni nesil işlemcilerle bütünleşecek olan yeni işletim sistemlerinin, hayatımıza nasıl bir ivme kazandıracağını hep birlikte göreceğiz.
Windows 10 Force HDR Özelliği Görüldü