Microsoft arızası birçok soru işaretini de beraberinde getirdi

m2

Geçtiğimiz Cuma Microsoft kaynaklı küresel bir yazılım arızası, dünya genelinde büyük bir yıkıma yol açtı, uçuşları durdurdu ve hastanelerden devlet kurumlarına kadar her şeyi aksattı.

Dünya genelinde yazılım sistemlerinde önemli bir arıza yaşandı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sisteminde yaşanan problem, pek çok sektörü etkiledi. Almanya, İngiltere, ABD, Avustralya başta olmak üzere havalimanlarında şirketin internet üzerinden sunduğu hizmetler neredeyse tamamen çöktü. Bankalar, havayolu firmaları ve hastane sistemlerinde de büyük kesintiler yaşandı.

Microsoft

Sorunun kaynağı, küresel teknoloji sektörünün güvendiği siber güvenlik firması CrowdStrike’tan geliyor. CrowdStrike, hatalı bir güncelleme gerçekleştirdikten sonra yazılım sistemleri ve Windows PC’ler “mavi ekran” hatası vermeye başladı ve kullanılamaz hale geldi.

Yazılım devi, Avrupa ve ABD’de önemli bir pazar gücüne sahip olduğu için bu arıza sadece bilgisayarları değil, aynı zamanda sunucuları ve sistemleri de etkiledi. Ancak sorun sadece çok sayıda firmanın CrowdStrike’a güvenmesiyle sınırlı değil. Bulut altyapısının Microsoft gibi güçlü şirketlere dayanması ve bu şirketlerin sunduğu hizmetlerin sınırlı seçeneklere sahip olması sorunun temelini oluşturuyor.

Microsoft

Haziran 2023’te Federal Ticaret Komisyonu, bulut bilişim iş uygulamaları hakkında kamuoyundan yorum talep etti. Microsoft ve Amazon, rekabetin “gelişmekte ve son derece dinamik” olduğunu savundu. Ancak Google, Microsoft’u rekabeti engellemekle suçlayan 11 sayfalık bir belge sundu. Google’ın raporunda, “Microsoft’un karmaşık lisans kısıtlamaları, kurumsal müşterilerin başka bir bulut sağlayıcısını seçmesini engelliyor ve bu müşterileri Azure ekosistemine bağlıyor” ifadeleri yer aldı. Küresel bulut altyapısı hizmetleri pazarının üçte ikisi bu üç şirket tarafından kontrol ediliyor. Bu durum, sağlayıcılar arasında geçiş yapmayı neredeyse imkansız hale getiriyor ve kullanıcıları kilitliyor.

Tekelleşmiş şirketler, diğer kurumları domine ettikleri pazardan dışlıyor ve rekabeti tehdit etmeyecek şekilde şartları yeniden belirliyor. CrowdStrike’ın genel müdürü George Kurtz, servetinin büyük bir kısmını kaybetti, ancak bu servet geri dönecek. Microsoft ve CrowdStrike bazı müşterilerini ve işlerini kaybetti, ancak büyük olasılıkla bir veya iki yıl içinde kayıplarını telafi edecekler.

iPhone SE 4 özellikleri ve lansman tarihi ortaya çıktı