BANKA, Havayolları, hastaneler, TV şirketleri durdu; Dünyada KAOS!

y2

Dünya genelinde yazılım sistemlerinde yaşanan büyük bir arıza, pek çok sektörde Kaos yarattı. ABD merkezli teknoloji şirketi Microsoft’un sistemlerinde yaşanan problem, özellikle havacılık, bankacılık ve sağlık hizmetlerini etkiledi.

Kaos tüm dünyada yaşanırken Almanya, İngiltere, ABD, Avustralya gibi ülkelerde havalimanlarında ciddi aksaklıklar yaşanırken, bankalar ve hastanelerde de büyük kesintiler meydana geldi.

İngiltere’nin önemli televizyon haber kanallarından Sky News, bu sabah canlı yayın yapamadı. Yayıncı kuruluşun icra kurulu başkanı David Rhodes, X platformunda yaptığı açıklamada kesinti için özür dilediklerini belirtti. Kanaldan daha sonra yapılan açıklamada yayının tekrar başladığı bildirildi.

KAOS

Havalimanlarında Uçuş Aksaklıkları

Sistem arızası, Los Angeles ve diğer ABD havalimanlarında kaosa yol açtı. Avustralya’nın Sydney havalimanında uçuşların gecikmelerle karşılaşabileceği açıklandı. İngiltere’nin Edinburgh havalimanında yolcuların otomatik biniş kartı tarayıcılarını kullanamadığı, işlemlerin elle yapıldığı duyuruldu. Amsterdam Schiphol Havalimanı sözcüsü de küresel siber kesintiden etkilendiklerini belirtti. Hong Kong Havalimanında ise check-in işlemlerinin online olarak değil, elle yapıldığı ifade edildi. ABD’nin Federal Havacılık Yönetimi (FAA), havayolu şirketlerinin “iletişim sorunu” nedeniyle tüm uçuşları durdurduğunu açıkladı.

İngiltere’de sağlık rezervasyon sistemi çevrimdışı hale geldi. Sağlık yetkilileri sosyal medyada bu durumu duyurdu. İsrail Sağlık Bakanlığı da bilgisayar sunucularındaki arızanın hastaneleri ve sağlık hizmetlerini etkilediğini açıkladı.

İngiltere’nin en büyük demiryolu şirketi Govia Thameslink Railway (GTR) dört tren hattında olası iptaller konusunda uyardı. Alman Borsası, işlemlerin normal olarak başladığını ancak kontrollerin devam ettiğini bildirdi. İsviçre Borsası, sistemlerinin normal çalıştığını belirtti. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı, küresel siber kesintinin bazı elektronik sistemlerini etkilediğini ve kullanıcılara sorun çözülene kadar herhangi bir işlem yapmaktan kaçınmalarını tavsiye etti.

Crowdstrike Açıklaması

Bilgi teknoloji firması Crowdstrike, Microsoft’un Windows işletim sisteminde Falcon sensörüyle ilgili çökme raporlarının farkında olduklarını belirtti. Şirket, sorun tespit edilip izole edildiğini ve bir düzeltme dağıtıldığını duyurdu. Crowdstrike CEO’su, siber saldırı veya güvenlikle ilgili bir durum olmadığını vurguladı.

Bu büyük arıza ile gelen kaos, küresel çapta pek çok sektörü etkiledi ve birçok hizmetin aksamasına neden oldu. Microsoft ve Crowdstrike, sorunun çözümü için çalışmalarını sürdürmekte ve etkilenen hizmetlerin normale dönmesi için adımlar atmaktadır.

y3

USOM: Kesinti Siber Saldırı Kaynaklı Değil

Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM), sosyal medya hesabından yaşanan Kaos ile ilgili yaptığı açıklamada, Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda meydana gelen global kesintinin siber saldırı kaynaklı olmadığını belirtti.

USOM, yaptığı inceleme sonucunda kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiğini tespit ettiklerini bildirdi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Windows işletim sistemi kullanan cihazlarda global çapta meydana gelen kesintiye ilişkin yapılan inceleme neticesinde yaşanan aksaklığın siber saldırı kaynaklı olmadığı tespiti yapılmıştır. Söz konusu kesintinin CrowdStrike ürününü kullanan kurum ve kuruluşlarda meydana geldiği tespit edilmiştir. Birlikte çözüm önerileri SİP platformu üzerinden tüm SOME’lerimiz ile paylaşılmıştır.”

USOM ayrıca, “Ülkemizin siber sınırlarını korumak için yerli ve milli ürünlerimizle 7 gün 24 saat aralıksız çalışmaya devam ediyoruz” diyerek, siber güvenlik çalışmalarının kesintisiz sürdüğünü vurguladı.

Samsung katlanabilir akıllı telefonlar için vites artırdı