MicroLED’li Apple Watch’un İptali Tedarikçileri Etkiledi

apple watch ultra 1

Apple sessiz sedasız şekilde microLED’i ve microLED ekranlı Apple Watch’u rafa kaldırdı. Tabii ki şirketten herhangi bir açıklama gelmedi. Ancak tedarikçi kanadında yaşananlar neler olduğunu kanıtlıyor.

Kulicke & Soffa isimli üretici geçtiğimiz gün ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonuna başvuru yaptı. Firma, stratejik müşterilerinden birinin ekran pazarıyla ilgili projesini iptal ettiğini belirtti. Başvuru açıklamasında Proje W ifadesi geçiyor. Ekran analisti olan ve sektörde sağlam bağlantıları bulunan Ross Young, Proje W’nin microLED ekranlı Apple Watch‘la bağlantılı olduğunu vurguladı. Bu durum Apple’ın bir türlü açıklamadığı, ancak herkes tarafından konuşulan iptal kararının kanıtlarından biri. Projenin askıya alınması Kulicke & Soffa’ya 130 milyon dolarlık masraf da çıkardı.

apple watch

Ross Young, Ming-Chi Kuo, Mark Gurman, DigiTimes, Jeff Pu gibi güvenilir kaynaklar microLED ekran teknolojisinin ve microLED’li Apple Watch’un iptal edildiği konusunda hem fikir. Ancak Mark Gurman ve DigiTimes bu kararın geçici olduğunu savunuyor. Kısa süre önce ismi verilmeyen bir endüstri kaynağı da, Apple’ın bir ürünü tamamen iptal etmeden önce yeniden değerlendirme aşamasına aldığını söyledi. Belki Cupertino’lu şirket böyle yapmış olabilir. Apple’ın iptal ettiği diğer bir proje de elektrikli otomobili oldu. Apple Car, 10 yıldır geliştiriliyordu. Araç üzerinde çalışan 2000 kişi yapay zeka projelerine kaydırıldı.

Yapay zekadan söz etmişken, Tim Cook birkaç keredir şirketin yapay zekaya oldukça önem verdiğini söyledi. Teknoloji devinin üretken yapay zeka konusunda neler yaptığını iPhone 16 ve iOS 18’de göreceğiz. iOS 18’de Siri ve Mesajlar uygulamasında verilen cevaplar, cümleleri otomatik olarak tamamlama özellikleri oldukça gelişecek. Apple’ın Music servisinden Xcode’a kadar tüm platformlarına yapay zekayı dahil etmek istediği ve bu yüzden araştırmalar yaptığı belirtiliyor. Geçen gün sizlerle paylaştığımız bir haberde iPhone 16’larda kullanılacak A18 işlemcisinde daha fazla çekirdek içeren gelişmiş Neural Engine’ın olacağından söz etmiştik. Gelişmiş Neural Engine yapay zeka/makine öğrenimi özellikleri için daha yüksek performans sunmayı sağlayacak.

Apple M4’lü MacBook Pro’yu Geliştirmeye Başladı