Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetleri hakkında bilinenler

Rusya internetten cikmayi planliyor

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan krizin ana sebebini sizler için mercek altına alıyoruz. İşte detaylar!

Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetleri hakkında bilinenler! Bildiğiniz gibi Rusya ve Ukrayna şu anda savaşın eşiğine gelmiş durumda. Sıcak gündeme dair tüm detayları haberimizde sizlerle paylaşıyor olacağız. Esasen sorunun ana kaynağı Ukrayna ve Rusya sınırında yer alan ve Donbas adı verilen bölgeye dayanıyor. Donbas bölgesinde yer alan Luhansk ve Donetsk isminde yer alan kentler, yıllardır ayrılıkçı hareketlere sahne oluyor. Hatta bu bölgeler Luhansk Halk Cumhuriyeti ve Donetsk Halk Cumhuriyeti olarak da biliniyor.

Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetleri hakkında bilinenler

Bölgede ateşkes ilan edilmesine karşın Ukrayna ve ayrılıkçıların çatışmaları 2014 yılından bu yana devam ediyor. Tabii bu ayrılıkçıların tek başına hareket etmediklerini ve Rusya’dan destek aldıklarını da belirtmek lazım. Bu bölgeler Ukrayna’dan ayrıldıklarını belirtseler de Rusya şimdiye kadar Luhanks ve Donetsk’i birer Cumhuriyet olarak tanımamıştı. Fakat Vlademir Putin, milli güvenlik kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamada bu iki şehri ülke olarak tanıdıklarını ilan etti ve sorun bu şekilde başladı.

Vladimir Putin Rusyada VPNi Yasakladı

Ayrıca Vlademir Putin bölgeye barış gücü adı altından Rusya askerlerinin de gönderileceğini ilan etti. Tabii bu haberlere tepki gecikmedi. ABD Başkanı Joe Biden, Luhansk ve Donetsk Cumhuriyetleri ile ticareti yasaklayan kararnameye imza attı. Türk Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yayınlayarak Rusya’nın sözde Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetleri kararının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Donbas olarak adlandırılan bölge zengin kömür madenleri sebebiyle Ukrayna için büyük önem taşıyor. Rusya da tarihi bağları sebebiyle bu bölgeleri kontrolü altına almak istiyor.

Twitter yeni özelliğini duyurdu!