Koronavirüsün yıkıcı etkilerini üzerinden uzun vadede atmaya çalışacak olan Groupe Renault 3 yılda 2 milyar € tasarruf yapmayı hedefliyor.
Otomotiv sektörünün karşı karşıya kaldığı büyük kriz bazı üreticileri radikal kararlar almaya itti. Renault bu çerçevede merkezi olan Fransa’da 4600 kişiyi dünya genelinde ise 15.000’den fazla kişiyi işten çıkarma kararı aldı.
Ünlü otomobil üreticisi işçi çıkarma kararlarıyla sınırlı kalmadı. Dünya genelinde tesis sayısında ve tesis kapasitesinde küçülme kararı aldı. Renault Yönetim Kurulu Başkanı Jean-Dominique Senard, konu hakkında şunları söyledi: “Öngörülen dönüşümü başarabilmek ve bu planı uygulayarak Grubumuzu değerine kavuşturmak için varlıklarımıza, değerlerimize ve şirketin yönetimine olan güvenim tam. Planlanan değişiklikler, uzun vadede şirketin sürdürülebilirliğinin ve gelişiminin sağlanmasında temel öneme sahip. Birlikte ve İttifak’ın ortaklarının desteği ile hedeflerimize ulaşacak ve Groupe Renault’yu gelecek yıllarda otomotiv sektörünün en büyük oyuncularından biri haline getireceğiz. Sorumluluğumuzun farkındayız ve planlanan dönüşümün ancak Grubumuzun tüm paydaşlarına saygı gösterilerek ve örnek bir sosyal diyalog yoluyla gerçekleşebileceğini düşünüyoruz.”
İşte küçülmeye gidilecek veya kapatılacak tesisler
Aşağıda alınan kararlar çerçevesinde küçülmeye gidilecek olan tesisleri sıraladık. Aralarında şimdilik Türkiye bulunmuyor. Ancak Türkiye’de de işçi çıkarılacağı gelen bilgiler arasında:
- Fas’ta ve Romanya’da bulunan Dacia tesislerinin kapasite artırma planları iptal edildi.
- Rusya’da bulunan Renault tesisinde küçülmeye gidilecek.
- Guyancourt’taki fabrikada değişikliğe gidilecek.
- Douai ve Maubeuge tesislerinde sadece elektrikli ve hafif ticari modellerin üretimi yapılacak.
- Alpine A110 projesi ise şimdilik rafa kaldırılacak. (Dedikodu olarak gelen bilgi.)
Ayırca şirket maliyet azaltılması için hangi adımları atacağına dair bir dizi madde sıraladı. İşte o maddeler:
- Araç tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin verimliliğini artırmak: bileşen çeşitliliğini azaltmak, standardizasyonu artırmak, İttifak içerisinde Lider – Takipçi (Leader – Follower) programlarını geliştirmek.
- Kaynakları optimize etmek: yüksek katma değerli stratejik teknolojilerin geliştirilmesini Île-de-France’ta bulunan mühendislik tesislerinde yoğunlaştırmak; yurtdışı Ar-Ge merkezlerinin kullanımını optimize etmek ve alt yükleniciler görevlendirmek; dijital olanaklardan daha fazla faydalanarak olanakları optimize etmek.
- Endüstri 4.0 uygulamalarını genelleştirerek tesis dönüşümünü hızlandırmak
- Yeni mühendislik projelerinde uygulama iyileştirmeleri: dijitalleşmeyi ve “tasarımdan- uygulamaya” ilişkisini hızlandırmak.
- Endüstriyel kapasiteleri yeniden boyutlandırmak
- Küresel üretim kapasitesini 2019’da 4 milyon araçtan 2024’e kadar 3,3 milyon araca çekmek (Harbour referansı). Üretime dahil olan işgücünü düzenlemek.
- Fas ve Romanya’da planlanan kapasite artırımı projelerinin askıya alınması, Grubun, Rusya’daki üretim kapasitelerinin yeniden düzenlenmesi ve dünya çapında vites kutusu üretiminin rasyonelleştirilmesi çalışması.
- Renault, Fransa’nın kuzeyinde elektrikli araçlar ve hafif ticari araçlar için bir mükemmellik merkezi oluşturma çalışmalarını değerlendirmek amacıyla Douai ve Maubeuge tesislerine ilişkin bir gözden geçirme süreci başlatılması.
- Alpine A110 modelinin üretimi sona erdiğinde Dieppe tesisinin yeniden dönüşümü için tekrar planlama yapılması.
- Choisy-le-Roi faaliyetlerinin Flins tesislerine aktarılmasını içeren döngüsel bir ekosistemin kurulması.
- Renault Fonderie de Bretagne için ise stratejik bir değerlendirme başlatılması. Genel giderler ve pazarlama giderlerinin optimizasyonu: pazarlama giderlerini optimize etmek için dijitalleşme, şirketin örgütlenmesinde rasyonelleşme, maliyetle ilişkili destek işlevlerinin azaltılması
Bakın Survivor 2020 yarışmacıları kimlere benziyor!