Kuzey Kore Rejimi ABD’nin Her Yerini Vurabileceğini Açıkladı

image 1

Kuzey Kore, iki ay sonra ilk kez balistik füze denemesi yaptı. Bölgede ise gerginlik tavan yaptı. Devlet televizyonundan yayınlanan özel bir bir duyuruda, rejim Temmuz ayında başlattığı ICMB‘lerin en gelişmiş versiyonu olan Hwasong 15 adındaki kıtalar arası balistik füzenin başarıyla test edildiğini açıkladı. Resmi KCNA haber ajansı, füzenin daha önce test edilenlerden daha sofistike olduğunu ve çok etkili nükleer savaş başlıkları taşıyabileceğini söyledi.

Kuzey Kore, Çarşamba sabahı ateşlediği füzenin ABD ana karasındaki her noktayı vurabilecek yeni bir kıtalar arası balistik füze türü olduğunu iddia etti.

Rejimin iddiaları doğrulanmadı. Ancak uzmanlar Kuzey Kore‘ye ait bu uzun menzilli füzenin minyatür bir savaş başlığı taşıyabilecek kabiliyete sahip olmadığını açıkladı. Güney Kore Cumhurbaşkanı Moon Jasein, Japonya kıyılarında yapılan testler füze denemesini kontrolsüzlük olarak değerlendirdi. Ayrıca ülkesi ve bölge için güvenlik endişesi duyduğunu ekledi. Ayrıca Japonya Başbakanı Shinzo Abe, kıyılarında yapılan denemeleri kınadı ve BM güvenlik konseyine acil olarak toplantı çağrısında bulundu.

Testten birkaç saat sonra, Abe ve Donald Trump, savunma yeteneklerini güçlendirmek ve Çin’in ana müttefiki olan Pyongyang’a silah programları üzerinde daha fazla baskı uygulamak konusunda anlaştılar.

Füzenin 50 dakika boyunca çok yüksek bir yörünge üzerinde uçtuğu ve yeryüzünün 4,500km üzerine ulaştığı ve Japonya’nın batı sahiline düştüğü açıklandı. Bu şimdiye kadar test edilen üç ICBM‘den en güçlüsü. Bilim Adamlı, fizikçi ve füze uzmanı David Wright, normal bir yörünge üzerinde, füzenin Washington’a, ABD’nin batı kesiminin geri kalanına ulaşması için yeterli bir 8.087 km bir menzile sahip olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, denemeyi kınadı ve şu sözleri ekledi: “Diplomatik seçenekler şu an için geçerli ve açık. Birleşik Devletler, barışçı bir yol bulma ve Kuzey Kore’nin militarizmini sona erdirmeyi taahhüt ediyor.”

ABD Ordusu ve NSA verileri korumasız bir sunucuda saklandı!