Kur artışı telefon fiyatlarına yansımaya başladı

Döviz kurları arttı peki ya telefon fiyatları

Kısa süre önce döviz kurlarında yaşanan artış sonrası akıllı telefon fiyatlarında artışlar karşımıza çıkıyor. İşte konu ile ilgili tüm detaylar.

Kur artışı telefon fiyatlarına yansımaya başladı. Hatırlanacağı üzere Merkez Bankası kısa süre önce faizleri indirme kararı almıştı. Alınan bu karar sonrası döviz kurlarında önemli sayılabilecek artışlar gerçekleşti.

Bu artışın özellikle ithal yollarla ülkemize gelen teknoloji ürünlerine yansıması pek de geç olmadı. Öncelikli olarak otomobil fiyatları zamlandı. Şimdi ise telefon fiyatlarında makul seviyelerde artışlar gerçekleşti.

Kur artışı telefon fiyatlarına yansımaya başladı

Malum birkaç sene öncesine kadar ülkemizde 4000 TL seviyelerine amiral gemisi statüsündeki telefonları satın alabiliyorduk. Basit bir şekilde örneklememiz gerekirse, şu andaki iPhone 13 Pro’nun eşdeğeri olan iPhone X’in Türkiye’deki çıkış fiyatı yaklaşık olarak 6000 TL’ydi.

OLED ekranlar yükselişte! 2022'de satılan tüm akıllı telefonların neredeyse yarısı OLED ekrana sahip olacak

Yani birkaç sene öncesinde, şu anda orta segment cihazlar aldığımız paralara üst segment cihazlar alabiliyorduk. Fakat fiyatlar bu şekilde yükselmeye devam ederse yakın zamanda bu paralara orta segment cihazlar da almamız çok zor olacak.

Ülkemizde akıllı telefon fiyatlarının düşmesinin iki yolu bulunuyor. Birinci yol tabi ki dövizin düşmesi. Eğer kurlar düşerse telefon fiyatları da direkt olarak düşecektir.

İkinci yol ise tabi ki vergilerin düşürülmesi. Malum hali hazırda akıllı telefonlar tarafında müthiş bir vergi söz konusu. Eğer bu vergilerde indirime gidilmezse telefon fiyatlarının düşmesi de çok mümkün olmayacaktır.

Apple uygulama içi ödeme sistemi 9 Aralık’a kadar değişecek