Türkiye’deki Kullanıcılar Kariyerlerini Yapay Zeka İle İnşa Etmek İstiyor

Google yapay zeka destekli arama

Google’ın 2024 yılına dair yayınladığı yeni arama trendleri, Türkiye’deki kullanıcıların yapay zekaya olan ilgisinin rekor seviyelere ulaştığını gösteriyor.

AI aramaları, geçen yıla göre %120 oranında artış gösterirken, “AI nasıl çalışır” ve “AI nedir” gibi temel konulara yönelik aramalar %90 ve %80 oranında yükseldi. Bu veriler, Türkiye’deki kullanıcıların yapay zekayı öğrenmeye ve bu alandaki becerilerini geliştirmeye olan yoğun ilgisini gözler önüne seriyor.

Türkiye yapay zeka becerilerini ve niteliklerini geliştirmeye hevesli

Google arama trendleri, 2024 yılı itibarıyla yapay zekanın Türkiye’deki kullanıcıların kariyer ve yaratıcılık alanlarında yeni fırsatlar keşfetmeleri için önemli bir araç haline geldiğini ortaya koydu. Google Arama verilerine göre, “AI kursu” ve “AI işleri” gibi sorgular iki katından fazla (%120) artış gösterdi. “AI ve girişimciler” aramaları ise %20 oranında yükseldi. AI ve öğrenme ile ilgili en popüler sorgular arasında “AI ile İngilizce öğren”, “AI öğrenmek” ve “yapay zeka öğrenmek istiyorum” yer aldı.

Google Deepfake içerikler

AI mühendisliği maaşı” aramaları ise %5000’den fazla arttı. Kullanıcılar, AI sadece bilgi edinmek için değil, aynı zamanda kariyerlerini inşa etmek ve yaratıcılıklarını beslemek için de kullanıyor. Trend aramalar arasında “AI ile logo oluşturma”, “ücretsiz yapay zekaya soru sorma” ve “AI Google” gibi sorgular %5000’den fazla artış göstererek, Türkiye’deki kullanıcıların yapay zekayı günlük hayatlarına nasıl entegre ettiklerini gösteriyor.

Türkiye genelinde siber güvenlik ve AI olan ilgi de iki katına çıktı (%100) ve insanlar AI  bilimdeki geleceği konusunda belirgin bir ilgi gösterdi. AI ve doktor aramaları %100 arttı, AI ve bilim aramaları %80 oranında arttı, AI ve hastane aramaları ise %50 oranında arttı.

Google Türkiye Ülke Direktörü Mehmet Keteloğlu, Türkiye’de artan AI arama sorgularıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “AI , herkes için günlük hayattan toplumsal alanlara kadar pek çok konuda fırsat yaratmaya katkıda bulunma potansiyeline sahip. Bu yüzden Türkiye’deki kullanıcıların bu dönüştürücü teknolojiden en iyi şekilde yararlanmanın yollarını arıyor olması şaşırtıcı değil. Kullanıcılar kariyerlerini, yaratıcılıklarını ve toplumu geliştirmek için daha fazla AI becerisi öğrenmenin yollarını keşfediyorlar. Bu durum da her yıl AI olan ilginin bir önceki yılın rekorunu kırmasını sağlıyor” dedi.

AI alanında uzmanlaşan gençler yetiştirilecek

Google AI toplumsal zorlukların üstesinden gelmek için bir çözüm aracı olarak da kullanıyor.  Türkiye’nin Ulusal YAI Stratejisi 2021-2025 Eylem Planı’nın ana hedefleri çerçevesinde başlatılan “AI Okuryazarlığı Seferberliği” kapsamında ülkemizde yetenekli AI işgücü geliştirme ve  gençlere bu konuda eğitim verilmesi alanında da Google üzerine düşeni yaparak 2024-2025 itibarıyla Oyun ve Uygulama Akademi’sini “AI ve Teknoloji Akademisi” olarak yeniden yapılandırdı.

Bu sayede Google Türkiye; AI uzmanı, veri analisti ve AI destekli oyun ve uygulama geliştirici gibi farklı alanlarda uzmanlaşan gençlerin yetiştirilmesine katkı vermeyi hedefliyor.

General Mobile ERA 50: Uygun fiyatlı yeni bir Android mi arıyorsunuz?