Kripto paralar dünyanın başına bela oldu

abd kripto para

Son zamanların en çok konuşulan başlıklarından biri olan kripto paralara hiç çevresel faktörler yönünden bakmış mıydınız? İşte Bitcoin madenciliğinin çevreye tahribatı.

Kripto paralar dünyanın başına bela oldu. Kripto paralar özellikle son birkaç yıldır hayatımızın bir parçası haline geldi. Neredeyse her gün yükselmesi ya da düşmesiyle, hacminin artmasıyla ya da azalmasıyla gündemimize girmeyi başaran bu paraların aslında konuşulmayan ancak hepimizi en az gelir elde etmek kadar ilgilendiren bir başka yönü daha olduğunu biliyor muydunuz?

Hollandalı bilim insanları tarafından yapılan araştırmalara göre, özetle Bitcoin madenciliği olarak isimlendirilen ancak genel anlamda her türlü kripto para madenciliğini içeren bu faaliyet elektronik atık miktarını önceki dönemlere göre kat kat arttırıyor. Rapora göre yıllık 30.700 ton elektronik atığın başlı başına sebebi doğrudan Bitcoin madenciliği.

ekran kartı 2

Kripto paralar dünyanın başına bela oldu

Ortalama bir madencinin şu an için yılda 272 gram atık ürettiğini belirten araştırmacılar, bir iPhone 13’ün ağırlığının 173 gram olduğuna dikkat çekerek ortaya çıkan bu atığın aslında ne kadar ciddi boyutlarda olduğunu gösteriyor. Bununla birlikte Bitcoin madenciliğinin çevreye tek zararı bu kadar da değil.

Yapılan araştırmada ayrı bir başlık halinde verilen bir diğer konu ise elektrik sarfiyatı. Rapora göre sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde Bitcoin madenciliği yapan madencilerin harcadığı elektrik miktarı, Filipinlerin aynı süredeki elektrik sarfiyatından fazla. Bir diğer ifade ile bir grup madenci koca bir ülkeden daha fazla elektrik tüketiyor. Bu durum da, çevreye daha fazla sera gazı salınımına neden oluyor. Bunlar Bitcoin madenciliğinin çevreye verdiği en önemli iki zarardı. Bunun yanında işin bir de endüstriyel boyutu var.

Buna göre, madencilik yüzünden chip’lere olan talep inanılmaz boyutlara gelirken, söz konusu talebi karşılayamayan chip üreticileri çareyi fiyatları artırmakta buldu ve sonuç itibariyle satın aldığımız telefondan tablete, bilgisayardan arabaya her şeyin ya fiyatı arttı ya da üretimi kısıtlandı. Bakalım kripto paralar daha hayatımızın hangi yönlerini etkileyecek.

Google Haritalar için kullanışlı bir özellik geliyor