Cep telefonu taksit sayısı 3 aya düşüyor!

Cep telefonu taksit sayısı

Cep telefonu taksit sayısı 6 aydan 3 aya düşürülecek. Yükselen akıllı telefonların fiyatlarına bir de taksit sınırı gelmesi, telefon alımını zorlaştıracak.

Türkiye’de bir dönem taksit ile telefon satın alma olayı ortadan kaldırılmış ancak daha sonra bu taksit sayısı 6 ay ile sınırlandırılmıştı. Kurların yükselişinden dolayı akıllı telefon almanın ne kadar güç olduğu açıkça ortada.

Galaxy Note 10 Lite tanıtıldı! İşte özellikleri!

6 taksit bile amiral gemisi modelleri satın almaya yetmiyordu. 12.000 TL’lik iPhone 11 Pro Max gibi ütopik bir telefonu boşverin Samsung ve Huawei’nin 7.000 TL bandındaki telefonları 6 taksit ile almak bile güçtü.

Cep telefonu taksit sayısı 3 aya düşürülüyor

2020’de taksit sayısında bir artışın olması bekleniyordu. Ancak bu beklenti tam tersi ile sonuçlandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, telefonlardaki 6 ay olan taksit sayısını 3 aya indirme kararı aldığını açıkladı. Yani amiral gemisi bir telefon almak için aylık 2.000 TL’den fazla ödeme yapmanız gerekecek.

Taslak halinde olan yeni yönetmelik için yapılan açıklamaya aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliğin 12/A maddesinin üçüncü fıkrası

“Konut edinmeleri ve konut tadilatı kapsamında konutun 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde düzenlenen bütünleyici parçası niteliğini haiz olacak şekilde mal veya hizmet alımı amacıyla tüketicilere kullandırılan krediler, konutların finansal kiralama yoluyla tüketicilere kiralanması, diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler, eğitim ve öğrenim ücretinin finansmanı amacıyla kullandırılacak krediler ve kamu kurum ve kuruluşlarına olan borçların finansmanı amacıyla doğrudan ilgili kurum veya kuruluşun hesabına ödeme yapılmak şartıyla kullandırılan krediler ile bu kredilerin yeniden finansmanı amacıyla kullandırılan krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi altmış ayı, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirası ve altında olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altmış ayı, nihai fatura değeri yüz yirmi bin Türk Lirasının üzerinde olan taşıt alımı amacıyla kullandırılan krediler ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi kırk sekiz ayı, bilgisayar alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı, tablet alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi altı ayı, fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasına kadar olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi on iki ayı, fiyatı üç bin beş yüz Türk Lirasının üzerinde olan cep telefonu alımı amacıyla kullandırılan kredilerin vadesi üç ayı aşamaz. Bu kredilerin yeniden yapılandırılmasında aynı vadeler uygulanır.”