Google Loon balonları Kenya’da hizmet vermeye başladı

google loon balonları

Geniş bant internet bağlantısını dünyanın her yerine ulaştırmak kolay bir iş değil. Büyük şehirlerde güçlü alt yapıya sahip insanlar için doğal bir hizmet olan geniş bant, dünyanın çoğu için hala lüks.

Google Loon balonları atmosferin üst katmalarında dönerek yerdeki istasyonlara internet bağlantısı sağlıyor. Google’ın uzun yıllardır üzerinde çalıştığı bu proje şimdi Kenya’da servis vermeye başlıyor.

Google Loon balonları artık resmen ticari servis veriyor

Kenya’da iki yıldır devam eden hazırlıkların ardından ticari servis nihayet hayata geçti. Bu başarı Google için de umut verici bir gelişme oldu. Zira şirket, Elon Musk’ın Starlink projesiyle beraber karşı Loon projesinin kan kaybedeceğinden endişe ediyordu.

Kenya’daki 50 bin kilometre kare alanda yaşayan 35 bin telekom müşterisi artık balonlardan gelen sinyallerle 4G internet bağlantısına kavuşmuş olacak.

Loon sayeside Kenya’daki mobil telefon kullanıcıları video görüşmeler, web sörfü, e-posta ve YouTube videolarını seyredebilmek gibi yeteneklere kavuşmuş olacak.

google loon balonları

Loon servisi Kenya için 35 balon işletecek. Bu balonlar bölgedeki rüzgarlara göre farklı yönler arasında “dans edecek”. Yerde 20 km yüksekte uçacak balonların ticari uçaklar için risk oluşturmayacağını da hatırlatalım.

Facebook Hobbi uygulamasını kapatıyor

Zira ticari uçuşlar 10 km seviyesinde gerçekleşiyor. Balonların yerdeki kullanıcılara sağlayacağı upload hızı ise yaklaşık 4.5 Mbps olacak. Kaydedilen e yüksek hız ise 4.7 Mbps oldu. Download hızı ise 20 mbps’a kadar çıkıyor. Ancak gecikme 19 ms olarak dikkat çekiyor.

Google, balonla internet hizmeti sağlama projesine 2011 yılında başlamıştı. O günden bu yana geliştirilen proje ilk büyük bağlantısını ise 2018’de Kenya Telekom ile yapmıştı.