Kişisel veriler devlet kurumlarının erişimine açılıyor: Çok tartışmalı bir karar verildi

Veri kurtarma

Anayasa Mahkemesi tarafından alınan bir karar ile birlikte kişisel veriler devlet kurumlarının erişimine açılıyor. Daha önceden İçişleri Bakanlığı ile başlayan süreç şimdi ise Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı üzerinden devam ediyor.

Kişisel veriler herkes için son derece önemli. Özel hayatın gizliliği tamamen kişisel verilere dayalı. Hatırlayacağınız üzere Facebook tarafından WhatsApp ile ilgili önemli bir karar verilmişti. Bu karar doğrultusunda WhatsApp sohbetleri Facebook sunucularında depolanacaktı. Bunun üzerine çok ciddi bir tepki ortaya çıktı.

Anayasa Mahkemesi bugün benzer bir karar aldı. Elbette devlet kurumları ile özel şirketleri bir tutmak doğru değil. Ancak yapılanın birbirine benzediğini söyleyebiliriz. Alınan karara göre Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tüm kamu kurum ve kuruluşlarından 83 milyon vatandaş hakkında bilgi toplayabilecek.

Kişisel veriler devlet kurumlarının kullanımına sunulacak

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan ve diğer üyeler verilen bu karar itiraz ile karşıladı. İtirazın nedeni ise verilerin korumasız kalacağı korkusuydu. 5 kişinin oyuna karşılık 10 oy ile birlikte karar kabul edilmiş oldu. Kişisel veriler ile alakalı düzenleme böylece yasal bir zemine oturdu.

kişisel veriler devlet kurumlarının

İşin aslına bakacak olursak kişisel veriler tüm dünyada ciddi bir tartışma konusu. Hatta ABD ve Çin bile bunun üzerinden adeta savaş veriyor. TikTok platformu ABD vatandaşlarının bilgilerini depoluyor. ABD yetkilileri bu bilgilerin Çin sunucularında toplandığını ifade ediyor.

Bilgisayar korsanları EA verilerini nasıl ele geçirdiklerini açıkladı: Bu kadar basit hata yapılmaz

Aynı şekilde Avrupa Birliği ülkelerinde de benzer hassasiyet olduğu görülüyor. Özel hayatın en önemli kollarından bir tanesi olan kişisel veriler yeni kararla birlikte kamuya açık hale geliyor. Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Devlet kurumları vatandaşların kişisel verilerine rahatlıkla ulaşabilmeli mi?