ABD istihbaratı (NSA)’in 30 farklı ülkede satılan kişisel bilgisayarlarda bulunan casus yazılım ile milyonlarca kişiden bilgi topladığı ortaya çıktı.
Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky, milyonlarca kişinin kullandığı kişisel bilgisayarlarda ABD istihbaratının erişimi olduğunu savundu.
Amerika Birleşik Devletleri istihbaratına ait casus yazılımın 30 ülkede satılan milyonlarca bilgisayarda bulunduğunu iddia eden Rusya merkezli siber güvenlik şirketi Kaspersky, bu yazılım sayesinde kişisel bilgilerin takip edildiği belirtildi.
Ortaya atılan iddiaya göre Toshiba, IBM ve Samsung gibi teknoloji sektörünün devleri tarafından üretilen bilgisayarlarda bulunan bu yazılım sayesinde ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) milyonlarca kişiden bilgi topluyor. Siber güvenlik şirketi tarafından yapılan açıklamaya göre Çin, İran ve Rusya’nın aralarında bulunduğu 30 ülkede satılan bu bilgisayarlarda tespit edilen casus yazılım çoğunlukla devlet kurumlarında yer alıyor.
2001 yılından beri kullanıldığı iddia edilen yazılımın devlet kurumlarının ardından çoğunlukla iletişim ve telekomünikasyon şirketleri, bankalar, enerji ve nükleer araştırmalar alanında faaliyetler sürdüren firmalar, medya şirketlerini hedef aldığı belirtiliyor.
Kaspersky tarafından yayınlanan raporun ardından adı geçen şirketler ve NSA cephesinden henüz resmi bir açıklama gelmedi.