Katlanabilir akıllı telefon pazarı bu defa güldürmedi

Samsung Galaxy Z Fold 4, sadece 254 gram ağırlığında olacak

Akıllı telefon dünyasının yükselişinde önemli bir paya sahip olan katlanabilir akıllı telefonlar, 2022 yılının son çeyreğinde beklentilerin çok altında kaldı.

Katlanabilir akıllı telefon pazarı bu defa güldürmedi. Akıllı telefon pazarı son yıllarda dikkat çekici bir yükseliş yaşadı ve yeni teknolojilerin ve yenilikçi tasarımların tüketicileri dünya genelinde etkisi altına almasıyla birlikte önemli bir ivme kazandı. En çok konuşulan gelişmeler arasında ise son bir yılda düzenli bir şekilde artan katlanabilir akıllı telefonlar yer alıyor. Ancak, Display Supply Chain Consultants (DSCC) tarafından yapılan son bir çalışma, 2022’nin son çeyreğinde katlanabilir akıllı telefon satışlarında bir düşüş olduğunu gösteriyor.

Google Pixel Fold 4

Rapora göre, katlanabilir akıllı telefon sevkiyatları, geçtiğimiz çeyreğe kıyasla %48 oranında düştü ve 2021 yılının aynı dönemine kıyasla %26 oranında azaldı. Ekim ve Aralık 2022 arasında toplam 3,1 milyon birim gönderildi. Ancak, bu gerilemeye rağmen, katlanabilir telefon sevkiyatları tüm yıl boyunca %62 oranında artarak, 12,9 milyon birime ulaştı.

Google Pixel Fold

Katlanabilir akıllı telefon pazarı bu defa güldürmedi

Samsung, 2022’de katlanabilir telefon pazarını %83’lük bir payla domine etmeye devam etti. Bu, üçüncü çeyrekteki %86’lık payından biraz bir düşüş olduğu ve şirketin 2021 yılının son çeyreğindeki %96’lık payından ise daha ciddi bir oranda düşüş yaşadığı manasına geliyor. Gerileme, önceki çeyrekte piyasaya sürülen Galaxy Z Fold 4 ve Galaxy Z Flip 4‘ün sevkiyat hacmindeki %50’lik gerilemeye atfedildi.

Rapor ayrıca, Apple’ın yakın zamanda piyasaya sürülen iPhone 14 serisinin 2022’nin son çeyreğinde Samsung’un katlanabilir telefonlarını gölgede bıraktığını belirtti. Huawei ve Oppo, Samsung’un ardından küresel katlanabilir telefon pazarında takip etti. Dünya genelinde en çok satan katlanabilir telefon olan Galaxy Z Flip, %47 pazar payıyla birinci sırayı aldı.

katlanabilir iPad

DSCC, katlanabilir telefon sevkiyatlarında mevcut çeyrekte devam eden bir düşük trend öngörüyor ve dünya genelinde katlanabilir telefonların yıllık teslimatlarında %3’lük bir düşüş bekliyor. Ancak, Samsung ve Vivo’nun yeni katlanabilir telefonlarını ikinci çeyrekte piyasaya sürmesiyle bu trendin tersine döneceği tahmin ediliyor. Katlanabilir akıllı telefon pazarı bu defa güldürmedi.

Twitter, şiddet içeren içeriklere karşı yeni hamlesini duyurdu