Deepfake dolandırıcılığı hızla artıyor

Deepfake dolandırıcılığı

Son dönemde siber suçluların en çok kullandığı yöntemlerden biri deepfake dolandırıcılığı olmaya başladı. Kaptırılan para hızla artıyor.

Geliştirilen her yeni teknoloji, kötü amaçlı kişiler için de yeni fırsatlar ortaya çıkarıyor. Hatırlarsanız siber suçluların ellerine geçen en yeni hack araçları sayesinde iyiden iyiye güçlendiğini kısa süre önce sizinle paylaşmıştık. Ancak bu siber suçluların kullandığı tek metot internet kullanıcılarını hacklemek değil. Bu kullanıcıları çeşitli şekillerde kandırıp paralarını ele geçirmek de sık sık başvurdukları yöntemler arasında yer alıyor.

Siber suçlular, insanları ağlarına düşürüp bir şekilde paralarını almak için son dönemde en çok başvurduğu yöntemlerden biri ise deepfake dolandırıcılığı. Yapay zeka yardımıyla eğitilen deepfake programları, video ve ses dosyalarında yer alan kişilerin başka kişilerle değiştirilmesine olanak sağlıyor. Bu da siber suçlular için ciddi bir silaha dönüşüyor.

deepfake dolandiriciligi

Bloomberg tarafından paylaşılan son rapora göre deepfake dolandırıcılığı son yıllarda hızla artıyor. Sadece ABD’de insanlar geçtiğimiz yıl bu yöntemle 8.8 milyar dolar kaybetti. Bu 2021’e kıyasla yüzde 44’lük bir artış anlamına geliyor.

Siber suçluların en çok kullandığı metotlar arasında, çocuklarının seslerini taklit ederek ebeveynlerden yüklü miktarlarda para koparmak yer alıyor. Öte yandan sosyal medyadan toplanan görsellerle oluşturulan deepfake görseller ve videolar, yüz tanıma sistemiyle korunan sistemlerin açılması için kullanılabiliyor. Bu da özellikle yüz tanıma özelliği olan telefonları kolay hedef haline getiriyor.

Elon Musk: “Facebook halkı kandırıyor”