Kaçak telefon devri sona mı eriyor?

kaçak telefon

#İŞBİRLİĞİ

Döviz kurlarının artması, en çok da yurt dışından kaçak olarak telefon getirip satan kitleleri vurdu. Yoksa Türkiye’deki kaçak telefon devri sona mı eriyor? İşte yanıtı.

Bilindiği üzere ülkemiz üzerine oynanan oyunlar neticesinde dolar 6TL’yi, euro ise 7TL’yi geçmişti. Kurların hızlı bir şekilde yükselmesi en çok da teknoloji sektöründeki ürünlerin fiyatını etkiledi.

Ülkemizde ithalatçılar vasıtasıyla getirtilip satılan Çinli akıllı telefonların fiyatları bile bir anda 2000TL bandını geçti. Dolayısıyla, ucuz telefon devri şimdilik kapandı diyebiliriz.

Peki bu durumdan en çok zarar edenler kimler oldu? Elbette ülke dışından kaçak olarak telefon getirip satan insanlar. Normal şartlarda dolar kuru 4TL seviyelerindeyken, iPhone X’i 4000TL’ye getirtip, 5000 – 5500TL arasında fiyatlardan satarak muazzam bir kar elde ediyorlardı. Bu durum diğer marka telefonlarda da bu şekilde işliyordu. Fakat kurun artması, bu yasal olmayan düzeni de ortadan kaldırmış oldu.

Kaçak telefon satışları bitme noktasında

Genel olarak bakıldığında, kaçak telefonların özellikle Güney Doğu Anadolu bölgesinde yaygın olarak kullanıldığını görüyoruz. Burada bulunan sınır kapılarından geçen vatandaşlar, getirdikleri kaçak telefon ve elektronik aletleri yurt içinde normale nazaran daha uygun fiyatlardan satıyorlardı.

Böylece normalde devletin kasasına girmesi gereken yüzde 25’lik ÖTV, yüzde 18’lik KDV ve yüzde 6’lık TRT Payı da buhar olup uçuyordu.

Bu yasal olmayan durum, çoğu zaman kullanıcıları zor durumda bıraktığı gibi aynı şekilde ülke ekonomisine de zarar veriyordu.

Kaçakçılar ülke dışından aldıkları telefonları döviz üzerinden satın aldıkları için döviz artışıyla işleyen çarkları da bozulmuş oldu.

Kaçak telefon fiyatları artık daha pahalı

Az önce de belirttiğimiz üzere, normalde kaçak telefonlar yurt içinde 2 sene garantili olarak satılan telefonlara oranla yüzde 15 – 20 oranında daha ucuz oluyordu. Fakat kurun artması aradaki bu farkın da kapanmasına neden oldu.

Bu durumu basit bir örnekle anlatmamız mümkün. Şimdiki kur ile yurt dışından 999 dolara alınan bir iPhone X, 6100TL gibi bir etikete mal oluyor. Bu fiyatın üzerine bir de telefonun kayıt ve pasaport işlemleri eklendi mi ortaya 6500 TL’ye varan bir maliyet tablosu çıkıyor.

Doğal olarak bunu satan kaçakçılar üzerine kendi karlarını da koyduklarında 6600TL ile 7000TL arasında değişen bir fiyatla karşılaşıyoruz.

Zaten normal şartlarda 2 yıl Apple garantili iPhone X’i 6500TL bandından satan mağazalar mevcut. Peki kim, 2 yıl Apple Türkiye garantili bir cihaz dururken, aynı paraya kaçak telefon satın alır? Kimse.

Doğal olarak artık Türkiye’de kaçak telefon devri kapandı diyebiliriz. En azından günümüz parametreleri ile kaçak telefon işi pek de akıl karı görünmüyor.

Türkiye Apple ürünlerine boykot uygulayacak