#İŞBİRLİĞİ
Yurt dışından akıllı telefon getirmek artık o kadar kolay olmayacak. Artık yurt dışından alıp, pasaporta işlettiğiniz akıllı telefonları başkasına satamayacaksınız.
Malum son dönemde akıllı telefonlar üzerine önemli düzenlemeler gerçekleşti. Bu düzenlemelerde ilk adım akıllı telefonlardan alınan ÖTV’nin arttırılması oldu. Fiyatı 1600 TL altında olan modellerde ÖTV yüzde 25’ten yüzde 40’a, 1600 TL üzeri olan modellerde ise yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükseldi.
Hali hazırda döviz kurunun yüksek olması akıllı telefon fiyatlarının da artmasına neden oluyor. Bir de bunun üzerine ağır vergiler eklenince, telefon almak ciddi anlamda zorlaştı diyebiliriz.
Durum böyle olunca yurt dışından getirilip, pasaporta işletilerek kullanılan üst düzey modeller olan ilgi de arttı. Peki bu telefonlarda süreç nasıl işliyordu?
Yurt dışından telefon almak artık çok kolay değil
Ülkemizdeki telefon fiyatları hepinizin malumu. Yurt dışında 750 dolara satılan iPhone XR ülkemizde 7400TL’den satılıyor. Şu anda yüksek olan kurla bile yurt dışından bu telefonu satın aldığınızda yaklaşık olarak 4500 TL’ye denk geliyor. Bunun üzerine 1000TL de kayıt masrafları ve ekstraları ekleseniz 5500 TL’ye ulaşıyor. Bu haliyle bile yurt dışından telefon almanın ya da getirtmenin çok daha avantajlı olduğu su götürmez bir gerçek.
Hal böyle olunca yurt dışına çıkma imkanı olanlar ya da bir tanıdığı yurt dışına çıkanlar akıllı telefon ihtiyacını bu şekilde halledebiliyordu. Fakat yeni gelen düzenlemeyle birlikte durum tamamen değişti.
Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz gün yurt dışından getirilen telefonlarla ilgili bir kararname yayınlanmıştı. Bu kararname ile getirilen telefonların pasaporta işlettirilmesi için süre zarfı 6 aydan 3 yıla çıkarılmıştı. Fakat yapılan tek değişikliğin süreyi kapsamadığı ortaya çıktı.
Pasaport ve sim ayın kişi adına olmalı
Normal şartlarda yurt dışından gelen bir cihazı satın aldığınızda herhangi bir pasaporta kaydını yaptırıp kullanabiliyordunuz. Bu pasaport sahiplerini de internet üzerinden bulup, belli bir ücret karşılığında telefonları kayıt altına alabiliyordunuz. 6 ayda 1 telefon hakkı olduğu için bu durum pasaport sahipleri tarafından da çok önemsenmiyordu.
Fakat sürenin 3 yıla çıkarılması, telefonların rastgele pasaport üzerine kayıt işlemini zaten zora soktu. Lakin bundan çok daha enteresan bir madde mevcut.
Yeni düzenlemede pasaport kaydına alınan telefonun, sadece pasaport sahibinin adına kayıtlı hatlarla çalışması şartı da getirildi.
Yani sizin pasaportunuza kayıtlı bir telefon, yalnızca sizin adınıza kayıtlı simlerle çalışacak. Dolayısıyla telefonu tanımadığınız bir kişiye sattığınızda, sizin üzerinize kayıtlı bir simle birlikte satmanız gerekecek. Telefonu satın alan kişi, telefona başkasının üzerine kayıtlı bir sim taktığında telefon çalışmayacak. Daha doğrusu iletişim aracı olarak kullanılamayacak.
Açık konuşmak gerekirse bu düzenleme ile birlikte yurt dışından telefon alımını kısıtlamak için önemli bir adım atıldı diyebiliriz.