Japonya’da üretilen robot Rubik Küp dünya rekorunu kırdı

Japonya'da üretilen robot Rubik Küp dünya rekorunu kırdı

Japonya’daki bir robot, Rubik Küpünü en hızlı sürede çözerek yeni bir dünya rekoru kırdı. İşte tüm detaylar.

Guinness Dünya Rekorları, Mitsubishi Electric makinesi için 0,305 saniyelik bir süre tanıyarak önceki rekoru 0,075 saniyeyle kırdı. Japonya’da üretilen robotun zamanı, geçen yıl Haziran ayında Kaliforniya’daki Rubik Küp hız çözme etkinliğinde düzenlenen, şimdiye kadarki en iyi insandan 10 kat daha hızlıydı. Koreli-Amerikalı Max Park’ın 3x3x3 dönen bulmaca küpünü çözmesi yalnızca 3,13 saniye sürdü; bu, bir sonraki en hızlı insandan saniyenin üçte birinden daha hızlı demek. Robotun ulaştığı 0,305 saniyelik süre, kabaca bir insanın göz kırpması için gereken süreye eşdeğer. Son rekor, robotik alanında son yıllarda kaydedilen radikal gelişmeleri yansıtıyor. 2009 yılında Rubik Küpünü çözen robotta dünya rekoru bir dakika dört saniyeydi.

Japonya'da üretilen robot Rubik Küp dünya rekorunu kırdı

Mitsubishi Electric, robotunun küpü yalnızca 0,009 saniyede 90 derece döndürmesine olanak tanıyan “kompakt, yüksek güçlü, sinyale duyarlı servo motorlar” kullanarak bu başarıya ulaştığını söyledi.

Aslında Japonya’da üretilen robot daha da hızlı olabilirmiş ancak sınırlayıcı faktör küpün kendisinin fiziksel özellikleri olarak tanımlandı. İlk denemeler, robotun uyguladığı hız ve kuvvet nedeniyle bulmacanın sıkışması ve kırılması nedeniyle başlangıçta engellendi. Rekor girişimine liderlik eden Mitsubishi mühendisi Tokui, Guinness Dünya Rekorları’na “Zamanın mümkün olduğunca kısaltılması zordu ama aynı zamanda eğlenceliydi” dedi. Yapay zekanın gittikçe akıllı hale gelmesi de şaşırtıcı bir mevzu denebilir. Bu kapsamda gelişmeler devam edecek gibi duruyor.

Kourtney Kardashian, hastalanınca kendi sütünü içtiğini duyurdu!