Jammer Cihazları da Artık Yerli Üretim

ana gorsel 0

El verdiğince sizlerle teknolojik yeniliklerin, gelişmelerin Türkçesini yazmaya çalışacağız. Bunun memleketimiz için çok anlamlı yanları var. Teknolojik yenilikler hayatımıza atılan kolaylıklardır. Nerden gelirse gelsin ama Türk Mühendislerinin yaptığı çalışmalar neticesinde geliştirilen yerli yazılım sistemleri hayatımıza kolaylığın yanında ülkemiz nezdinde farklı anlamları da içerisinde barındırır.

TÜBİTAK’ın destekleriyle büyüyen Türk mühendislerinin geliştirdikleri yerli sistemlere bir yenisi de, yerli jammerlar olarak eklenmiş oldu. Konvoy Korumada Etkin Spektrum ve İkaz Nomogramı (KESKİN) adlı proje kapsamında geliştirildi. Bu proje kapsamında geliştirilen jammerlar diğer ithal edilen jammerlardan daha farklı kullanım sunuyor. Zararlı olamayan sistemlerin haberleşmesine imkan sunuyor. Zararlı sinyalleri tanıyor ve bastırılması, yok edilmesi için baskı uyguluyor. Kullanım alanı açısından da geniş bir alana sahip olacaktır. RF tabanlı aparatlar ve sistemler üzerinde etkili olacak, uçak, gemi, otomobil, helikopter, seyrüsefer sistemleri gibi alanların hepsinde kullana bilecektir. Sırt tipi bir karıştırıcı niteliğindedir.

ana_gorsel_0

Bu proje TÜBİTAK tarafından 600 bin liralık bir destek sağlanarak gerçekleştirildi. Tamamen Türk mühendislerinin çalışmalarıyla tasarlandı. Yeni ihtiyaçlar göze alınarak üretildi. Desteklerin son zamanlarda arttığı TÜBİTAK kurumunda bunun gibi daha pek çok proje tamamlanmayı bekliyor.

Diğer sistemlere göre bir adım daha önde olan Türk Jammer sistemi KESKİN, baraj bastırması yapabiliyor ama aynı zamanda dost frekansların haberleşmelerini sağlaya biliyor. Bunu da kardeş haberleşme sistemlerinden alınan kayıtlı parmak izi alarak yapıyor. Böylece kendi içerisinde dost ve düşmanı ayırıp, gerekli tehlikeleri bastırıyor.

İşin güzel tarafı benim için bu yerli jammer sisteminin kazanımlarıdır. Çünkü dışarıya olan bağımlılık azalıyor böylece. Türkiye Jammer ihtiyacını, yüzde 70 oranında dışarıdan karşılıyordu. Ne demek bu? Kolumuzu kaptırmışız demek. Ama geliştirilen yerli jammerlar sayesinde içerideki yüzde 70’lik pazar payı da, yerlileşti. Dışarıya döviz çıkışı kesildi. Teknolojinin hayatımıza getirdiği kolaylıklar, değişimler gibi pek çok güzelliğini sıralıya biliriz. İş yerli teknoloji tarafından olunca sayacağımız maddeler daha da çoğalıyor ve etkisi daha çok hissedilebilir oluyor. Zamanla daha çok hissedilecektir. Şuan geçiş dönemi yaşıyoruz diyebiliriz. Daha yerli teknolojilerin çıkmasını diliyoruz.