Karanlıkta Gündüz Gibi Çalışan Yerli Termal Kamera Üretildi

termal

Geliştirilme aşamasında Türk mühendislerin çalıştığı nanoteknolojiye  sahip termal kamera sistemi geliştirildi. Bu kamera sistemi, geleneksel termal kameralardan 100 kat daha keskin görüntü elde etmeyi başardı.

Teknolojinin Türkçesini yazmaya devam ediyoruz. Bilkent Üniversitesi ve Gazi Üniversitesinin Ar-Ge merkezlerinde birlikte yürüttükleri termal kamera çalışması sonuçlandı. Yapılan testlerde başarılı sonuçlara imza atan kamera sistemi, sunduğu imkanlar sayesinde suçluların korkulu rüyası olacaktır. En kötü hava şartlarında bile kusursuz çalışan ve görüntü alabilen kamera sistemi, nanoteknolojiye sahiptir. En karanlık vakitlerde bile gözle görünemeyen ışınları okuyarak, çekim yapabilmektedir. Bu kamera sisteminin elektronik yazılımı ve donanımları tamamen milli olarak geliştirildi. InGaAs temelli olan kamera yüksek teknolojik performansıyla Türk mühendislerinin yüzünü güldürdü. Termal kamera sistemi pek çok alanda kullanıma sunulacaktır. Özellikle güvenlik servislerinde kullanılmak için üretilen kamera sistemi, otoyolları sabah akşam en iyi şekilde izlemek içinde kullanılacaktır.

termal

Tübitak kuruluşunun ve bakanlıkların verdiği desteklerle hızlı bir şekilde devam eden milli teknoloji çalışmalarından bir yenisini daha sizlere takdim ettik. Milli yazılım ve milli donanım servetlerimizin farkında olursak neler yapabildiğimizin ve yapabileceğimizin de farkında olabiliriz. Bu nedenle sürekli dışarıdan gelen teknolojik gelişmelere odaklanmak, teknoloji anlamda başarısız olduğumuzu düşündürebilir. Ancak durumun hiç de öyle olmadığı kesindir. TÜBİTAK sitesini ziyaret ederek, milli projelerin ve tamamlanmış olan yerli teknolojilerin farkına varabilir ve sevinebilirsiniz.

Bazı alanlarda ki eksiklerimizin de farkında olan bir idarenin olduğunu görebilirsiniz. Bu eksiklerinde tamamlanması ve dışa olan bağımlılığın azaltılması için teknoloji kuruluşları ve bakanlıklarla yapılan antlaşmalar, projeleri takip edebilirsiniz.