iPhone’da açık olan uygulamaların hepsini tek dokunuşla kapatabilirsiniz

Apple, iPhone cihazlara özel sunduğu uygulamayı geliştiriyor

iPhone’da çoklu görev ekranına girdiğiniz zaman açık olan uygulamaların hepsini görebilirsiniz. Ancak bu uygulamaları hepsini bir kerede kapatma imkanınız yok, tek tek kapatmanız gerekiyor. Ancak jailbreak’li cihazlarda bu durumu değiştiren KillBackground13 isimli tweak var.

iPhone’da açık uygulamaları kapatmak için hepsini teker teker yukarı doğru kaydırmak lazım. Bu da biraz zahmetli bir işlem. Fakat iOS geliştiricisi ichitaso’nun tweak’i KillBackground13, tüm açık uygulamaları tek dokunuşla kapatmaya yarıyor. Artık bu tweak root’suz iOS 15 ve 16 (Buna iPadOS de dahil) jailbreak‘lerini destekliyor.

KillBackground13’te ince ayarlar da var. İsteyen kullanıcılar belirli uygulamaları listeye alarak, kapanmalarını engelleyebilir. Mesela Fotoğraflar, Apple Music veya başka birkaç uygulamanın kapanmasını istemiyorsunuz diyelim, bunları listeye atayabilirsiniz. Böylece açık uygulamaların hepsini kapatmak istediğinizde Apple Music, Fotoğraflar veya belirlediğiniz diğer uygulamalar kapanmayacaktır.

Ayarlardan tweak’in kısa yolunu Denetim Merkezi’ne atayabilir, aşağı kaydırma hareketiyle tüm uygulamaları kapatabilir, tweak düğmesinin boyutunu değiştirebilir veya gizleyebilirsiniz. Birçok yapılandırma seçeneği mevcut.

jailbreak

Yine de cihazınızla veya uygulamalarla ilgili bir sorun yaşamadığınız sürece tüm uygulamaların tek seferde zorla kapatılması önerilmiyor. Çünkü iOS arka planda birçok uygulamayı askıya alıyor.

Apple bir süre önce iOS ve iPadOS 16.5’i çıkardı. Bu güncellemeler az sayıda yeni özellik barındırıyor, daha çok güvenlik ve performansa yönelikler. Gelecekteki jailbreak işlemlerini daha zor hale getirecek iyileştirmeler içeriyorlar. Fakat palera1n bu güncellemelerin jailbreak’i etkilemediğini ve palera1n-c aracı ile jailbreak işleminin yapılabildiğini açıkladı.

Jailbreak, iOS ve iPadOS üzerinde daha fazla özelleştirme yapmayı, farklı özellikler kullanmayı, App Store harici uygulamalar yüklemeyi sağlıyor. Özetle işletim sisteminin kilidini açıyor. Fakat bu işlem sonrası cihazınız garanti dışı kalabilir ve istenmeyen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Android 14 beta 4 çıktı! Sırada final sürümü var