İran atom bombası geliştirdiğini söyledi: İyice çıldırdılar

Rusya küçük atom bombası

ABD’nin baş düşmanı olarak kabul edilen İran atom bombası geliştirdiğini söyledi. Hadi gelin yapılan bu açıklama ve konuyla ilgili diğer ayrıntılara birlikte göz atalım.

İran atom bombası geliştirme çalışmalarına uzun bir süredir devam ediyor. 2011 yılı ile 2013 yılı arasında İran Atom Enerjisi Kurumu Başkanı olarak Fereydoun Abbasi görev yapmıştı. Kendisi verdiği bir röportajda İran’ın nükleer çalışmalar yaptığını söyledi. Şu sıralar atom bombası geliştirmek için çalıştıklarını itiraf etti.

Son derece kritik bir coğrafi konumda yer alan İran bölgede birçok ülke ile tartışmalı durumda. İsrail ve Suudi Arabistan, İran’dan fazlasıyla nefret ediyor. Bu nedenle İran dişlerini daha fazla göstermeye çalışıyor. Mossad tarafından geçen yıl öldürülen ve atom çalışmalarında önemli bir yere sahip olan bilim insanı Mohsen Fakhrizadeh suikastine karşı gözdağı verilmek isteniyor olabilir.

İran atom bombası büyük endişe yaratıyor

İran tarafından geliştirildiği söylenen bu silahlar bölgede büyük bir endişe yaratıyor. Bilim insanlarının uranyum zenginleştirme tesislerinde teknolojik denemeler yaptığı biliniyor. Bu teknolojik denemeler ile birlikte nükleer çalışmalar büyük bir hız kazandı. Böylece nükleer bomba sayısı artırılıyor.

İran atom bombası

İran nükleer programı, ABD tarafından çok sert bir şekilde tepki almaya devam ediyor. Donald Trump döneminde ikili arasında neredeyse küçük bir çatışma bile yaşanmıştı. Ancak bunun danışıklı dövüş olduğu söylendi. İran nükleer faaliyetlerini arttırdıkça ABD daha fazla baskı uyguluyor. İran atom bombası şimdilik en büyük tehlikelerden birisi olarak görülüyor.

Uzay istasyonu çöp krizi ile karşı karşıya: Çin roket patlattı

Her ne kadar İran bunu barışçıl girişimlere hizmet etmek için ürettiğini söylese bile yine de kafa karıştırmaya devam ediyor. Nükleer silahlarla ilgili İran devlet yetkilileri genelde geliştirip kullanma taraftarı. Peki siz İran tarafından bu tür tehlikeli nükleer bombaların üretilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?