İki Farklı Apple A18 Yongası Olacak

iphone 17 1

Çin’in sosyal medyası Weibo’dan gelen yepyeni bir iddia Apple A18 söylentilerini iyice alevlendirdi. Daha önce yeni yongasetinin iki farklı sürümü olacağı söyleniyordu. Son rapor eski dedikoduları doğruluyor. İşte detaylar…

Webio’da yer alan iddiaya göre A18 ve A18 Pro olarak iki farklı yongaseti olacak. Apple A18, iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta kullanılacak. A18 Pro da iPhone 16 Pro ve iPhone 16 Pro Max’te yer alacak. Kaynak her iki işlemcinin yapay zeka konusunda güçlü olduğunu vurgularken, aradaki farkın ne olduğu konusunda ise herhangi bir detay vermedi. Analist Jeff Pu geçen ekim ayında yayınladığı araştırma raporunda tüm iPhone 16’larda A18 işlemcisinin kullanılacağını açıklamıştı. Pu, standart iPhone’larla, Pro modeller arasında işlemci farkı bulunacağını ileri sürmüştü. Kısa süre önce Nicolas Alvarez isimli geliştirici de bulduğu bir kodda tüm iPhone’larda A18 işlemcilerinin kullanılacağını ortaya çıkardı.

apple a18

Yongaseti farkı olması bir Apple geleneği haline geldi. Cupertino’lu firma iPhone 14 serisinden bu yana standart iPhone’larda bir önceki serinin en üst düzey işlemcisini kullanırken, üst seviye Pro modellerinde de yeni yongaya yer veriyordu. Bu seneki fark önceki nesil yonganın kullanılmasıyla değil, yeni nesil işlemciyle olacak görünüyor. Apple A18 daha az GPU çekirdeğine, A18 Pro da daha fazla GPU çekirdeğine sahip olabilir. Tabii ki teknik olarak nasıl bir fark olacağını bilemiyoruz. Sadece bir tahminde bulunabiliriz.

A18 yongaları TSMC’nin 3 nm süreciyle (N3E) üretilecek. 2 nm’lik işlemcileri ise 2026’dan önce göremeyeceğiz. TSMC’nin 2025’te 2 nm süreciyle seri üretime başlayacağı ve iPhone 17‘lere güç verecek olan A19 çipinin de 2 nm olacağı söyleniyordu. Weibo’da ‘Mobil çip uzmanı’ nickli kullanıcı bu haberlerin saçma olduğunu belirtti ve medyanın insanları yanlış yönlendirdiğini açıkladı. Mobil çip uzmanına göre iPhone 17 serisinde 3 nm üretilmiş yongaseti kullanılacak.

Apple Maps’in Web Sürümü Kullanıma Sunuldu