iPhone 15 Çin’de beklediği ilgiyi görmedi

iphone 15

iPhone 15 muhteşem bir çıkış yapmış olsa da sonraki günlerde aynı momentumu koruyamadı. Telefonun Çin’deki satışları iPhone 14’ün altında kaldı.

Heyecanla beklenen iPhone 15 serisi satışa ilk çıktığında tahmin edildiği gibi tüm dünyada ilgiyle karşılandı. İlk ayındaki satışlarıyla iPhone 14’ün önünde seyreden iPhone 15, satış performansıyla Apple’ın yüzünü güldürdü. Ancak artık ikinci ayına girdiği bu dönemde yeni iPhone yavaş yavaş duraklama emareleri gösteriyor. Özellikle de ABD dışında. Yeni iPhone’un beklentilerin altında seyrettiği ülkelerin başında ise Çin geliyor.

Oysa telefon ilk çıktığında Çin’de de büyük ilgiyle karşılanmış. Öyle ki telefonun Çin’deki satışları rekorla başlamıştı. Ancak haftalar geçtikçe satış rakamları düşmeye başladı. Öyle ki satış rakamları iPhone 14’ün bile altında seyretmeye başladı.

iPhone 15 Pro Max

Bloomberg’in yayınladığı rapora göre Çin’deki iPhone 15 satışları, iPhone 14’ün çıktıktan sonraki aynı periyotta sattığının yüzde 4.5 altında seyrediyor. Yüzde 4.5 çok büyük bir düşüş gibi görülmeyebilir ama söz konusu iPhone satışları olduğunda bu oran milyonlarca cihaza denk geliyor. Üstelik yeni iPhone’un öncülünden daha fazla satması beklenirken böyle bir tablo ortaya çıkması hayal kırıklığını daha da büyütüyor. Nitekim bu hayal kırıklığı borsaya da yansıdı. Apple’ın hisseleri hafta başında yüzde 1’lik bir düşüş yaşadı.

Apple’ın Çin’de momentum kaybetmesinin başlıca sebeplerinden biri Çinli telefon üreticilerinin yükselişi. Özellikle Huawei’nin amiral gemisi telefonları iPhone’a sağlam bir alternatif sunuyor. Çinli kullanıcılar da bu alternatifi tercih ediyor. Bu da Apple’ın Çin’deki pazar payının yavaş yavaş erimesine sebep oluyor. Üstelik bu durumun önümüzdeki yıllarda da sürmesi bekleniyor.

2023 Microsoft’un yılı oluyor