iPhone 11 Pro Türkiye’de başarılı olabilir mi?

iphone 11 pro 1

#İŞBİRLİĞİ

Apple’ın geçtiğimiz ay tanıttığı yeni iPhone modelleri nihayet ülkemizde de satışa sunuluyor. Peki iPhone 11 Pro Türkiye’de başarılı olabilecek mi? İşte bu sorunun yanıtı.

Teknoloji gündemini az çok yakından takip edenlerin de hatırlayacağı üzere yeni iPhone modelleri geçtiğimiz ay düzenlenen özel bir etkinlikle tanıtılmıştı. Apple yeni iPhone modellerini etkinlik tarihinden yaklaşık olarak 1 ay sonra ülkemizde satışa sunacak.

Kısa süre önce Apple, iPhone 11, 11 Pro ve 11 Pro Max Türkiye fiyatlarını açıklamıştı. Aslında genel beklenti yeni iPhone modellerinin XS ve XS Max’ten daha yüksek fiyatlardan satılacağı yönündeydi. Lakin beklenen olmadı.

Apple iPhone 11’i 7299 TL, iPhone 11 Pro’yu 10.999 TL, 11 Pro Max’i ise 11.999 TL’den satacağını açıklamıştı. Nitekim beklenen gün geldi çattı. Apple’ın yeni iPhone modelleri yarından itibaren teknoloji marketlerindeki yerini almış olacak. Peki Apple mevcut fiyat politikasıyla ülkemizde başarılı olabilecek mi? Dilerseniz bu soruya yanıt arayalım.

iphone 11 pro 2

Kimine göre uygun, kimine göre pahalı

Az önce de belirttiğimiz üzere, Apple’ın yeni iPhone modelleri için belirlediği etiket beklenenin altındaydı. Yani genel kanı, yeni iPhone modellerinin 9.000 ile 14.000 arasında bir yelpazede yer alacağı yönündeydi. Fakat iPhone 11 7299TL’lik hayli uygun bir fiyatla duyuruldu.

Elbette burada önemli olan şey, bu fiyatın kime göre uygun, kime göre pahalı olduğu. Herşeyi bir kenara bırakırsak, ülkemizdeki çalışanların çok yüksek bir bölümünün 2020 TL’lik asgari ücrete talim ettiğini söyleyebiliriz. Memur kesiminin büyük bir bölümü ise 4000 TL ile 6000 TL arasında ücretlere çalışmakta.

Kısaca özetlemek gerekirse, ülkemizdeki çok geniş bir kesim bu telefonların hiç birini tek bir maaşı ile satın alacak güce sahip değil. Dolayısıyla bu durum yeni iPhone modellerini bizler için pahalı hale getiriyor.

iphone 11 pro 3

Yurt dışında gerek Amerika’da, gerekse de Avrupa’nın büyük bir bölümünde tek bir asgari ücretle alınabilen telefonlar için, bizim aylarca yemeden içmeden çalışmamız gerekiyor.

iPhone 11 almak için kaç gün çalışmamız gerekiyor? Tıklayın öğrenin

Uzun lafın kısası, Apple’ın mevcut fiyat politikasıyla ülkemizde başarılı olması ilk etapta zor görünüyor.

iPhone XR yükselen değer!

Yeni iPhone modellerinin çıkmasıyla birlikte geçtiğimiz yıl satışa sunulan iPhone XR fiyatı 6.000TL’nin altına kadar düşmüş durumda. Muhtemelen bu telefonun fiyatı önümüzdeki dönemde 5.500 TL seviyelerine kadar da inecektir. Sonuç olarak mevcut fiyatlarla XR satışlarının artması sürpriz olmayacaktır.

iphone 11 pro

iPhone 11’in alınabilecek seviyeleri gelmesi içinse 2020’nin sonlarını beklememiz gerekiyor. Elbette şu aralar Türkiye ekonomisinin bıçak sırtı olduğunu da unutmamak gerekiyor. Zira her an telefon fiyatları önemli oranda da artabilir. Yine de bekleyip göreceğiz.