İkinci el otomobillerde çip krizi fiyatları altüst ediyor

dolar kuru otomobil fiyatlarını OSD

İkinci el otomobillerde çip krizi kapıda. Tüm dünyada sert bir şekilde hissedilen çip krizi ne yazık ki otomobillerde bile kendisini gösterdi. Özellikle son dönemlerde fiyat artışları konuşuluyor.

Herhangi bir donanım veya otomobil alınacağı zaman fiyatlar büyük bir önem taşıyor. Fiyatı belirleyen en önemli etkenlerden birisi de hiç şüphesiz donanımların tedarik edilebilme düzeyidir. Eğer parçalar kolay bir şekilde tedarik edilebiliyorsa fiyatlar genelde yüksek olmaz. Bugünlerde yaşanan çip krizi tedarik konusunu büyük problem haline getirdi.

Çip krizi denilince genellikle akıllı telefonlar veya bilgisayarlar anlaşılır. Ancak kullandığımız tüm donanımlarda çipler yer alıyor. Eğer onların tedarik süreci uzarsa fiyatlarda ciddi bir artış yaşanabiliyor. İkinci el otomobil piyasası analistleri tarafından yapılan açıklamalara göre çip krizi fiyatları giderek daha fazla artıracak.

İkinci el otomobillerde çip krizi neden bu kadar önemli

Pandemi süreci nedeniyle ortaya çıkan tedarik sorunu aslına bakacak olursak ikinci el sektörünü daha fazla etkiliyor. Beğendiği modelin sıfırını bulmakta zorlanan alıcılar mecburen ikinci el modellere yöneliyor. Talep artınca otomatik olarak fiyatlarda önemli bir yükseliş yaşanıyor.

İkinci el otomobillerde çip krizi

Sıfır araçlar çip olmayınca üretilemiyor ve bu durum ikinci el piyasasının büyük talep artışı yaşamasına neden oluyor. Özellikle Ford, Volkswagen, Hyundai, Peugeot ve Toyota gibi araçlar çok daha yüksek fiyatlarla satışa sunuluyor. Bu durum araç almak isteyenleri mağdur ediyor.

Sıfır otomobil fiyatlarına Mayıs zammı!

Küresel çapta çip krizi ortadan kaldırılamazsa her şeyde büyük fiyat artışları yaşanabilir. Özellikle ikinci el otomobillerde yaşanabilecek fiyat artışları bir daha geri dönülemez noktaya gelebilir. Peki sizce ikinci el araç fiyatları normal mi? Yorumlar bölümünden fikirlerinizi bizlerle paylaşabilirsiniz.