Tim Cook Çin’in yaptırım kararı almasından korkuyor!

tim cook

Son dönemde ABD ve Çin arasında başlayan ticari savaş en çok mobil telefon üreticileri vuracak gibi görünüyor. Keza Apple CEO’su Tim Cook, Çin’den karşı bir hamle gelmesinden ürküyor.

Donald Trump hükümetinin göreve gelmesi sonrasında, teknoloji dünyasında da ilginç gelişmeler yaşanmaya başladı. Trump, göreve geldiği ilk günlerde Apple’ın üretim bandını ABD’ye taşıması için yoğun bir baskı yapmıştı. Fakat Tim Cook ve ekibi Trump’ın bu isteğini reddetti.

Tim Cook, Apple’ı kurtarma derdinde!

Trump, Apple’dan gelen “hayır” cevabını pek olumlu karşılamasa da Cupertino merkezli şirketin fazla üzerine gitmemişti. Sonradan kafayı Çinli akıllı telefon üreticilerine takan Trump, ZTE ve Huawei gibi üreticiler için bazı yaptırım kararlarının alınmasına da ön ayak olmuştu.

tim cook

Hali hazırda ZTE çok büyük para cezaları ile karşı karşıyayken, Huawei ise ABD’de operatörler üzerinden telefon satmakta zorlanıyor.

Apple, ABD’nin Çinli üreticiler üzerindeki bu tutumunun kendisine yansımasından tedirgin. Şirketin CEO’su Tim Cook, Çin ile bağlantılar konusunda son günlerde oldukça tedirgin. Malum, Apple’ın üretim bandı Çin’de yer alıyor. Ayrıca şirketin 3. parti tedarikçilerinin büyük bir bölümünü de Çinli üreticiler oluşturuyor.

Çin’in ABD tarzı bir yaptırım kararı alması Tim Cook ve yönetimini fazlasıyla zor durumda bırakacaktır. Şimdilik Çin’in gündeminde böyle bir yaptırım kararı olmasa da kulislerde bu tarz söylemlerin dolaştığı iddia ediliyor. Ayrıca Huawei’nin de Apple’a yaptırım uygulanması konusunda Çin hükümetine baskı yaptığı da çıkan söylentiler arasında.

Apple, 9 milyon dolar ceza ödeyecek