Huawei HarmonyOS ile çalışan telefon ne zaman gelecek?

Huawei HarmonyOS

Huawei’nin kendi mobil işletim sistemi Huawei HarmonyOS ile gelecek olan ilk telefon için geri sayım başladı. Peki, ne zaman gelecek?

Amerika ile Çin arasındaki ekonomik savaşta kurban keçisi seçilen Huawei’nin Android lisansı iptal etilmişti. Telefonlarında Google Play Servisleri‘ni kullanması yasaklanan Huawei, kendi çözümü üzerinde çalışmalara başlamıştı. Huawei HarmonyOS adında işletim sistemini duyuran firma, işletim sisteminin oturmasının uzun bir süreç alacağı için Huawei Mobil Servisleri’ni hemen kullanıma sunmuştu.

TomTom Huawei AppGallery’e geldi!

Android’li telefonlarında Huawei Mobil Servisleri‘ni kullanan Huawei’nin, HarmonyOS işletim sistemini ne zaman kullanacağı ise bilinmiyordu. Bugün ise Huawei CEO’su Richard Yu yaptığı açıklama ile bu soru işaretini ortadan kaldırdı.

HarmonyOS

Normal şartlar altında 2020 yılı içerisinde gelecek olan HarmonyOS‘li telefonlar maalesef ki yaşanan salgından dolayı ertelenmişti. CEO’nun belirttiğine göre 2021 yılı içerisinde bu işletim sistemi resmen kullanılacak.

Ancak Huawei’nin 2021 yılında telefon üretmeme ihtimali de bulunuyor. Çünkü ARM’ın ve TSMC’nin yaptırımlarından dolayı Kirin yonga setlerinin üretimi sıkıntıya girmişti. Hatta geçtiğimiz günlerde düzenlenen IFA etkinliğinde Kirin 1000 serisi de tanıtılmamıştı.

Huawei’nin işlemci üretimi sorununu çözmese bile orta segment bir telefonunda HarmonyOS‘e yer verecektir. Android’e benzer bir deneyim sunacak olan bu işletim sistemine nasıl uygulama geliştirileceği ve geliştiricilere ne gibi kolaylıklar sunulacağı henüz bilinmiyor. Bakalım Çinli teknoloji devi 2021 yılında akıllı telefon pazarında büyümeye devam mı edecek yoksa kendini nadasa mı bırakacak?