Huawei son yıllarda yaşadığı ambargolara rağmen oldukça başarılı durumda denebilir ve şirket şimdi kendi kendine yeten bir çip ağı kuruyor. İşte tüm detaylar.
Huawei’nin son dönemdeki akıllı telefonlarında, özellikle de şirket içi 7nm 5G işlemcisinde şaşırtıcı ilerlemeler kaydettiğini gördük, ancak görünen o ki şirket, ABD ithalat yasağını aşmak için çok daha önemli bir şey üzerinde çalışıyor. Yeni bir Bloomberg araştırmasına göre, 2019 yılında oluşturulan Shenzhen şehir yönetimi yatırım fonu, Huawei’nin “kendi kendine yeten bir çip ağı” oluşturmasına yardımcı oluyor. Böyle bir ağ, teknoloji devine, litografi makineleri geliştirmenin anahtarı olan işletmelere erişim sağlayacak. Litografi, özellikle de üst düzey ultraviyole aroması genellikle Çin’e ithal edilmek zorundaydı ancak şu anda ABD, Hollanda ve Japonya yaptırımları nedeniyle kısıtlanıyor. Görünen o ki Huawei, “bir düzine patenti” devredecek ve ipleri kendi eline alacak.
Bloomberg’in kaynağı, şirketin bu buluş üzerinde çalışmak üzere Hollandalı litografi uzmanı ASML’nin birkaç eski çalışanını işe aldığını iddia ediyor. Şu ana kadar elde edilen sonuçlara göre şirketin 7nm HiSilicon Kirin 9000S işlemci üzerinde çalıştığı iddia ediliyor. Bu işlemcinin önde gelen rakiplerden (mesela Apple Silicon’un 3nm süreci) yaklaşık beş yıl gerisinde olduğu söyleniyor. Huawei’nin Mate 60, Mate 60 Pro, Mate 60 Pro+ ve Mate X5 katlanabilir modellerinin tümü bu HiSilicon çipinin yanı sıra ekran panelleri (BOE), kamera modülleri (OFILM) ve piller (Sunwoda) gibi diğer Çin bileşenlerini de içeriyor.
Aralıksız beş gece canlı yayın açan genç ‘yorgunluktan öldü’