#İŞBİRLİĞİ
Teknoloji sektörünün önemli isimlerinden biri olan Huawei, ABD tarafından uygulanan yaptırımlara karşın zirve yürüyüşünü sürdürdü. İşte konu hakkındaki detaylar.
2019’a damga vuran konulardan birisi de ABD ve Çin arasında yaşanan ticaret krizi olmuştu. Aslında bu krizin başlangıç noktası 2018’in başlarına kadar dayanıyordu. Fakat Trump hükümeti bu konudaki can alıcı adımları 2019 yılında attı.
Geçtiğimiz yıl ZTE tarafına adeta ceza yağdıran Trump hükümeti, Huawei’ye karşı daha acımasız davrandı. Çinli üreticiyi kara listeye alan ABD, ülke sınırları içerisindeki şirketlerin, Çinli üreticiye ambargo uygulamasını istedi.
En çok telefon satan kim? Sıralama için tıklayın
Trump’ın bu çağrısına ilk cevap Google’dan geldi. Yazılım ve teknoloji dünyasının önde gelen ismi Google Çinli üreticinin Android lisansını iptal ettiğini açıklamıştı. Google’ın ardından, Qualcomm, Intel, Broadcomm, Facebook ve ARM gibi isimler de Huawei’yi hedef tahtasına koymuştu.
Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek
ABD cephesinden ardı ardına gelen bu yaptırımlar, ister istemez Huawei cephesinin canını sıktı. ABD hükümetiyle anlaşma zemini arayan Huawei, sonunda Trump hükümetini kısmen de olsa ikna etmeyi başardı.
Trump, Huawei’nin durumunu gözden geçirdiklerini ve kara listeden çıkarma kararı aldıklarını, buna rağmen incelemelerin devam edeceğini açıklamıştı. Bir nevi Huawei’nin tutuksuz yargılanmasına karar verilmişti.
ABD cephesinden gelen bu haber sonrası Huawei’ye sınırlı ticaret lisansı verildi. Bu lisans sayesinde Çinli şirket ABD merkezli iş ortaklarıyla ticarete devam edebilecekti. Nitekim bu lisans kısa süre önce bir kez daha uzatılmıştı.
Google’dan ikinci darbe
Huawei tam tüm sorunları aştığını düşünüyordu ki Google’dan ikinci darbe geldi. Android işletim sisteminin hak sahibi olan Google, Huawei’ye Android’i kullanma izni vereceğini fakat servislerini kullandırmayacağını açıkladı.
Bu açıklama yeni geliştirilen Huawei modellerinde Google servislerinin yer almayacağı anlamına geliyordu.
Google’ın bu hamlesi sonrasında Huawei’nin özellikle global pazarda büyük kan kaybına uğraması bekleniyordu. Fakat Çinli üretici beklenmedik bir şekilde, 2019’un 3. çeyreğinde Pazar payını muazzam derecede arttırdı.
Geçtiğimiz yılın aynı döneminde 51.8 milyon telefon satan Huawei, 2019’un üçüncü çeyreğinde ise 66.7 milyon cihaz sattı. Yani satışlarını yüzde 29 oranında arttırdı. Bu bağlamda Pazar payını da arttıran Çinli şirket, Samsung ile arasındaki makası daha da daraltmış oldu.
Huawei zirveye yürüyor!
Huawei, ABD hükümetinin baskılarına rağmen bu savaştan alnının akıyla çıkmayı başardı. Genel beklenti satışların hızla düşeceği yönündeydi. Fakat Çinli şirket beklenmedik bir şekilde satışlarını arttırdı.
Bunda Çin’in milliyetçi tutumu da önemli bir rol oynuyor. Keza ABD yaptırımları sonrasında Huawei satışları Çin’de patlama yaptı. Haliyle bu durum global pazardaki satışları da etkiledi.
Eğer Çinli üretici bu şekilde yola devam ederse, önümüzdeki yıllarda global pazardaki liderliği Samsung’dan alabilir. Bekleyip göreceğiz.