HTC, Samsung, Apple, LG Hepsinin İşletim Sistemi Zarar

nokia8

Akıllı telefonlarla alakalı geçen bir yazı yazmıştık. Bu yazımızda 64 bit işlemcili telefonların bir ihtiyaçtan kaynaklı mı? Yoksa yeni çıkan telefonları diğerlerinden ayrıcalıklı kılarak, müşterilerin gözünü boyayıp, satılmasını sağlamak mı? Olduğuna değinmiştik. Bu sorunun cevabını veren bir işletim sistemi müdürü, göz boyama olarak nitelendirmiş ve işinden olmuştu. Şimdi de Nokia’nın neden 2 çekirdekli telefon kullandığını yazalım.

Apple, HTC, Samsung, LG gibi markalar birbirleriyle yüksek rekabet içerisindeler. Birisi yeni bir özellik akıllı telefonunda uyguladığında, peşinden diğeri bunu kendi telefonunda kullanıyor. Bu elbette rekabetin bir gereği ancak kaynakların yanlış tüketildiği ve müşterilerin aldatıldığı konusunda tartışmalara sebep oluyor. Nokia firması da, herkes  4 çekirdekli telefon kullanıyorken kendisinin 2 çekirdekli telefonda ısrar etmesinin nedenini açıkladı, Nokia firmasından bir yetkili, Nokia telefonlarının en fazla  5 inç ekrana sahip olduğunu, ekran çözünürlüğünün ise 1080p kapasitesine sahip olduğunu anlattı. Bu tür özellikler için 2 çekirdekli bir işlemcinin en iyisi olduğunu söyleyen yetkili, şimdi ise, telefonların özelliklerini  Windows Phone işletim sistemine entegre etmek zorunda kaldıklarını, 5 inç ekranları da aşmayı düşündüklerini söyledi. Yetkili, bunlar için de, daha güçlü bir yapıya ihtiyaç var telefonlarda, buda 4 çekirdekli işlemciye geçmemizi gerekli kılıyor, açıklamalarını yaptı. Nokia yetkilisinin açıklamalarında şu da var. Eğer telefonun özelliklerine göre çekirdek sistemi uygulanmazsa, telefon fazla ısınır ve içerisindeki donanıma zarar verir. Buda telefonun ömrünü kısaltır.

nokia

Evet, şimdi tüm markalar 4 çekirdekliden 8 çekirdekliye geçme yarışındalar. Ancak bunların özellikleri, Nokia telefonlarından farksız. Neden Nokia firması 4 çekirdekliyi isabetli bir davranış olarak görüyor da, diğerleri bunu yapmıyor. Çünkü 8 çekirdekli akıllı telefon deyip piyasaya sürmek, rakiplerinin 4 çekirdekli telefonlarından daha cazip gelebileceği hesabını yapıyorlar. Müşteri de, 8 çekirdekliyi alarak aslında daha iyisini değil, kısa ömürlü olanını almış oluyor. Çünkü telefonun özellikleri ile 8 çekirdekli bir işlemci bağdaşacak bir durum göstermiyor. Bunu telefonların aşırı ısınmasından anlayabilirsiniz. Buda ekranların gelip, gitmesine, telefonların kapanmasına neden oluyor. Ömrü telefonların kısalıyor.