HTC One M9 mu yoksa HTC One M9+ mı?

phpwzllew

#İŞBİRLİĞİ

HTC’nin baş döndüren hızına yetişemeyen mobil sektör HTC One M9 ve HTC One M9+ (Plus) arasında seçim yapmakta zorlanıyor. HTC alacakların hangi telefon tercih etmeleri konusunda ki kafa karışıklığını gidermeye ne dersiniz?

Tayvanlı teknoloji devi HTC için işler hiçte iyi gitmiyor. Son yıllarda her çeyrekte zarar eden şirket istediği çıkışı ise halen yakalayabilmiş değil. HTC, Android ekosistemindeki ilk üretici ve kullanıcılar tarafından da oldukça sevilen bir şirket. 2012 Şubat ayında piyasaya sunduğu One X ile iyi bir çıkış yakalayan HTC, Tegra 3‘ün özellikle ıslı ve güç tüketimi sorunları yaşatması sorasında sadece 8 ay sonra One X+ (Plus)‘ı satışa sundu. Kullanıcıların kafasında ciddi bir soru işareti oluşturan HTC o dönemde bende dahil birçok HTC One X müşterisinin güvenini kaybetmişti.

1425316654_htc-one-x-vs-one-x-2

Aradan dolu dolu tam 3 yıl geçti ve bu gün ise gelinen noktanın yine aynısı olduğunu üzülerek görmekteyiz. Snapdragon 810 bataklığında boğulan HTC kendisi için bir çıkış yolu aradı ve Şubat ayında tanıtılan HTC One M9‘dan sadece 2 ay sonra One M9+ (Plus)‘ı duyurdu.

Snapdragon 810 bataklığı diyoruz; zira Snapdragon 810 ilk tanıtıldığı gibi kullanıcılara ulaşmadı. 2,0 GHz hızında olan Snapdragon 810‘un HTC One M9‘da 1,56 GHz‘de çalıştığını belirtelim ve telefondan aldığımız ekran görüntüsünü sizinle paylaşalım.

Screenshot_2015-05-26-14-08-53

2.0 GHz hızında tanıtılan ama çok ısınıyor diye %25 saat hızı düşürülen ve buna rağmen halen ısınan Snapdragon 810 sanırız Qualcomm tarafından sektöre atılmış en önemli çalımlardan birsidir. HTC‘de ‘da görülen sıkıntılar ve telefonda ki bazı donanımsal eksikliklerden sonra yeni bir M9 peşinde koşmaya başladı. Daha önceden alışık olunan + (Plus) ise HTC’nin yardımcısı oldu ve HTC One M9+ satışa sunuldu. Ülkemizde de satışa sunulan HTC One M9+ ve One M9’un fiyatları ise şöyle;

  • HTC One M9 2698 TL
  • HTC One M9 2999 TL

Peki, HTC One M9 ile HTC One M9+ arasında ki fark ne?

İki telefon arasında tasarım ve malzeme kalitesi açısından fark yok gibi dursa da aslında HTC One M9+; HTC One M9‘un çok daha iyi bir versiyonu. HTC tasarım ekibi bu telefon satışa sunulmadan önce bir masanın etrafında oturup bir kez toplantı yapsaydılar sanırız HTC One M9 asla lanse edilmezdi…

one_m9

İki telefon arasındaki en önemli fark tabi ki yonga setleri. HTC, One M9+‘ta Snapdragon 810‘dan vazgeçip MediaTek’in sekiz çekirdekli MT6795T işlemcisine geçiş yapıyor. Kamera konusunda da HTC bir değişikliğe gidiyor ve aynen One M8‘de olduğu gibi çift kamera lensine dönüş yapıyor.

HTC One M9‘da nenden konmadığı bir türlü anlaşılamayan parmak izi okuma sensörü de yine ilginç bir şekilde HTC One M9+‘a konuyor. Samsung telefonlardaki gibi Home butonuna konan parmak izi okuma sensörünün Home butonu işlevi görmemesinin nasıl bir inat olduğunu anlamak ise oldukça güç değil mi?

One-M9-Plus-button

HTC One M9+ ve HTC One M9 arasındaki en önemli farklardan birisi ise ekran çözünürlüğü. One M9‘da kullanılan Full HD panel, One M9+‘ta yerini 2K çözünürlüğe bırakıyor. 2K ekranların gerekliliğini ya da gereksizliğini tartışacak değiliz ama tüm rakipler bu teknolojiye geçiş yapmışken HTC‘nin One M9‘da Full HD’de ısrar etmesi performans anlamında avantaj sağlasa da kağıt üstünde geri kalmasına sebep oluyor.

HTC’nin One M9 kullanıcılarına ne diyeceğini ve nasıl bir özür dileyeceğini dilerseniz One M9 sahiplerine sorun. Bu kullanıcıların çok cüzi bir ücret karşılığında yeni nesil One M9+‘a geçiş yapmak istediklerini bizzat birinci ağızdan duymuş biriyim. Zira One X ile One X+ arasında 8 aylık bir döngü varken One M9 ile One M9+ arasında sadece 2 aylık bir süre var.

phpwzllew

One M9+‘ta da One M9‘da kullanılan Toshiba T4KA7  kamera sensörü kullanılıyor ama HTC bokeh efekti ve odaklama süresinin ortadan kaldırılması için çift kamera lensine geçiş yaparken ön kameranın 4 megapiksellik değerini korumayı tercih etmiş. Oysaki çok daha iyi bir ön kamera kullanılabilirdi…

htc-one-m9-plus1

Sonuç olarak HTC One M9+, One M9‘dan çok ama çok daha iyi bir telefon. 2999 TL’lik fiyatı ise kullanıcıların kafasını karıştıran en önemli detaylardan birisi. 2000 TL seviyelerinde LG G4 varken HTC‘nin ülkemiz pazarında One M9+‘a müşteri bulması oldukça zor olabilir. Umarız telefon fiyatlarında ciddi bir iyileşme yaşanır ve bu tarz inovatif ürünler ile kullanıcılar rahatlıkla buluşabilir…

LG G4 vs HTC One M9+

Peki siz HTC One M9 ve One M9+ hakkında ne düşünyorsunuz?

Dell Inspiron 15 7548 video inceleme