HomePod, Apple’ı bile hayal kırıklığına uğrattı!

homepod

Apple genel itibari ile girdiği pazarlarda zirveye oynayan bir şirket. Genel olarak baktığımız zaman Apple’ın çok sonradan girdiği akıllı saat pazarında bile kafaya oynadığını görebiliriz. Geniş bir kitle aynı şeyin HomePod’la da gerçekleşebileceğini umuyordu. Apple’ın rakiplerine oranla geç girdiği akıllı hoparlör pazarında zirveye ortak olabileceği belirtiliyordu. Fakat işler pek de umulduğu gibi gitmedi. HomePod değil zirveye ortak olmak, Amazon Echo’nun yakınına bile yaklaşamadı.

HomePod adeta nal topladı

Tim Cook, Apple’ın akıllı hoparlörünün tanıtımında oldukça iddialı söylemlerde bulunmuştu. Bu hoparlörün sektördekilerden çok daha farklı olduğunu ve müşterilerinde kısa süre içerisinde bu farkı anlayabileceği dile getirilmişti. Fakat HomePod’un geçen süre içerisinde müşteriyi pek de yakalayamadığı ortaya çıktı.

Keza ortaya çıkan son tablodan sonra Apple bile akıllı hoparlörünün satış rakamlarına dair beklentisini düşürdüğünü açıkladı.

ABD pazarında ortaya çıkan tabloya göre, HomePod’un akıllı hoparlör pazarındaki payı yalnızca yüzde 10. Sektörün kurucu olarak nitelendirebileceğimiz Amazon ise yüzde 73’lük pay ile ilk sırada bulunuyor. Google Home’un ise biraz gerileyerek pazar payının yüzde 14 seviyelerine indiğini görüyoruz. Keza geçtiğimiz sene Google pazarın yüzde 24’üne hakimdi.

Sonuç olarak Apple’ın akıllı hoparlör pazarında aradığını bulamadığını net bir şekilde ifade etmek mümkün. Elbette bunda Apple’ın belirlediği 350 dolarlık uçuk etiket fiyatının da önemli bir etkisi var. Bakalım global pazarda bu denge nasıl değişecek? Bekleyip göreceğiz.

Samsung, Galaxy Note9 konusunda kararsız!