Hangi ürünlere ilave Yüzde 30 Gümrük Vergisi geldi ?

30 Gümrük Vergisi 2

Gün geçmiyor ki yeni bir vergi haberi ile karşınızda olmayalım. Teknolojik cihazları da içeren ilave Yüzde 30 Gümrük Vergisi geldi.

Yüzde 30 Gümrük Vergisi ile Covid-19’un yıkıcı etkisinin ekonomi üzerindeki etkisi yavaş yavaş hissedilmeye başlandı. İlk etapta oyun konsollarına %50’ye yakın vergi zammı yapılmış daha sonrasında ise 200 doların altında kalan telefonlara Gözetim Belgesi yoluyla ek vergi getirilmişti. Teknoloji dünyasına ek vergiler gelmeye devam ediyor.

11 Mayıs Pazartesi Mükerrer 31124 sayılı Resmi Gazete’de elektronik cihazlardan ev eşyalarına kadar birçok ürüne ilave Yüzde 30 Gümrük Vergisigetirildiği açıklandı. Resmi Gazete’nin ilgili sayısına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Ancak ürünler Gtip numaralarına göre sıralandığı için çok da bir şey anlamayacaksınız. Aşağıda sizin için EK1 ve EK2’de yer alan malları listeledik.

 

İşte ek Yüzde 30 Gümrük Vergisi gelen teknolojik cihazlar

  • Altın ve kıymetli taşlardan oluşan mücevherat
  • Buzdolabı ve derin dondurucular
  • Bulaşık makineleri, çamaşır makineleri ile klimalar
  • Ocak ve yemek pişirme cihazları, su filtreleri, turbo kompresörler, motor parçaları, golf arabası
  • Alçıdan inşaat malzemeleri, ahşap kapı ve pencereler, prefabrik yapılar
  • Demir-çelikten teller, halatlar, kablolar, zincirler, bakırdan teller, kablolar ve halatlar, yer kaplama ve döşemeleri, yapışkan bantlar, kauçuk levhalar
  • Zaman kontrol cihazları (saatler, akıllı saatler), müzik aletleri, oyun aletleri, kayaklar ve spor malzemeleri, kilitler, menteşeler
  • Makaslar, fırçalar, fermuarlar, çakmaklar, hijyenik ürünler, tripodlar vb ile bazı muhtelif ürünler

%30 Gümrük Vergisi

 

Peki ilave Yüzde 30 Gümrük Vergisi ne anlama geliyor ? Eğer gümrük vergisi artarsa üreticiler iki yolu izleyebilir. 3 yol izleyebilirler. İlki bu verginin tamamen tüketiciye yansıtılması. İkincisi bu verginin tamamen üreticiye yansıtılması. Bu ikinci seçenekte malların fiyatlarına herhangi bir zam yapılmaz. Üçüncü seçenek ise gelen ileave Yüzde30 gümrük vergisinin üretici ile tüketici arasında paylaşılması.

Siz ilave %30 gümrük vergisi hakkında ne düşünüyorsunuz ? Bu yerli üreticiyi olumlu etkiler mi yoksa yerli üretici de fiyatlarını vergi oranında arttırırlar mı ? Bu habere yorum yaparak düşüncenizi yazabilirsiniz.