Türkiye’de 200 dolardan ucuz telefonlardan daha fazla vergi alınacak!

vergi

200 dolardan ucuz olan telefonların ayrı bir şekilde vergilendirleceğini açıklandı. Ucuz telefonlardan daha fazla vergi alınacak.

Türkiye’de vergi konusundaki yapılan düzenlemelerden sonra üst segment telefonların fiyatları kur güncellemesi olmadan 8.000 TL’yi bir anda aşmıştı. Amerika’da 399 dolara satılan iPhone SE modeli ülkemizde 5.299 TL‘ye satılıyor ve bunun 2.368 TL‘si vergilendiriliyordu. Bu yüzden vatandaşlar daha uygun fiyatlı telefonlara yönelmişti. Ancak bugün Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile ucuz telefonların da ayrı bir şekilde vergilendirileceği açıklandı.

2020’de en çok satan telefonlar belli oldu!

Resmi Gazete’de yayımlanan ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin tebliğe göre; 8517.12.00.00.11 numaralı gümrük tarife istatistik pozisyonunda “Alıcısı bulunan verici portatif telsiz telefon cihazları” başlığıyla yer alan cep telefonlarının 200 doların altında birim gümrük kıymetini haiz olanlarının ithalatı, İthalat Genel Müdürlüğünce düzenlenecek gözetim belgesi ile yapılabilecek. Peki, nedir bu gözetim uygulaması?

vergi

Gözetim uygulaması, ithal edilen bir malın gerçek bedeli üzerinden değil de idare tarafından belirlenen bedel üzerinden vergilendirme yapılması işlemine deniyor. İthal edilecek eşyanın kıymet bedeli, İthalatta Gözetim Uygulanması’na İlişkin Tebliğler’de belirtilen miktar ve tutarlarda ise ithalatçılar tarafından gözetim belgesi almak veya ilgili eşya için tespit edilen kıymet üzerinden vergi ödemek durumunda kalıyor.

Xiaomi Redmi Note 8 satışları rekor kırdı!

Yurtdışında 200 dolar bandında olup Türkiye’de 2.500 TL seviyesinde satılan telefonlarda bu kapsamda fiyat artışı yaşanacak. Muhtemelen çok yakında hem kur hemde vergilendirme güncellemesi yapılacak ve fiyatlar artacak. Bu yeni yapılandırma sonrası 2.500 TL’lik telefonların 3.000 TL bandını zorlamsı ve aşması bekleniyor.