Hamile iken nasıl beslendiğiniz çocuğunuzun otizmli olup olmaması üzerinde rol oynayabilir. İşte tüm detaylar.
Glasgow Üniversitesi ve Norveç Halk Sağlığı Enstitüsü’nden halk sağlığı uzmanlarından oluşan küçük bir ekip, bazı otizm vakaları ile doğum öncesi beslenme arasında olası bir bağlantı olduğunu bildiriyor. Hamilelikte beslenmenin önemi bir kez daha ortaya çıktı. JAMA Network Open’da yayınlanan çalışmalarında grup, Norveç ve İngiltere’deki binlerce anne ve kız çocuğuna ilişkin iki büyük tıbbi bilgi veri tabanındaki bilgileri analiz etti.
Önceki araştırmalar, çocuklarda otizmin henüz anne karnındayken gelişmesinde diyet, genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığını ileri sürmüştü ancak kesin nedeni hala bilinmiyor. Bu yeni çalışma için araştırma ekibi diyetin gelişimindeki rolünü daha yakından inceledi. Araştırmacılar hasta bilgilerini iki büyük veri tabanından analiz ettiler: Ebeveynler ve Çocuklara İlişkin Boylamsal Çalışması ve Norveç Anne, Baba ve Çocuk Kohort Çalışması. Araştırmacılar, 8 yaşına kadar olan çocuklara ait verileri de içeren 2002 ila 2008 ve 1990 ila 1992 yıllarına ait verilere baktılar. Toplamda 95.000’den fazla anne/kız çiftine ait verileri analiz ettiler.
Analizlerinin bir parçası olarak araştırmacılar bir model buldular: “sağlıklı beslenmeye” bağlı kalan kadınların, otizmli çocuk doğurma şansı, sağlıklı olmayan beslenme uygulayan kadınlara göre %22 daha düşük.
Çalışmalarında hamilelikte sağlıklı beslenmeyi, düzenli olarak sebze, meyve, kuruyemiş, balık ve tam tahıl porsiyonlarını içeren ve yağ oranı yüksek gıdaları, işlenmiş etleri, alkolsüz içecekleri ve rafine karbonhidratları hariç tutan bir diyet olarak tanımladılar. Ayrıca hamileyken düzenli olarak sağlıklı beslenen annelerden doğan çocukların, otizmden bağımsız olarak sosyal ve/veya iletişim sorunları geliştirme olasılığının %24 daha az olduğunu buldular.
Yapay Zeka YouTube Videolarının Sıkıcı Kısımlarını Atlayacak