Hackerlar İspanya Başbakanının telefonuna sızmayı başardı

Kripto para dolandırıcılığı Zero Day Initiative

Hackerlar İspanya Başbakanının telefonuna sızmayı başardı. İspanya Başbakanının kişisel telefonunda Pegasus casus yazılımı bulundu.

Hatırlayacağınız gibi en güçlü hacker araçlarının artık devletlerin elinde olmadığı haberini kısa süre önce paylaşmıştık. Siber güvenlik uzmanları tarafından paylaşılan bilgiler, hackerların ve özellikle de hacker gruplarının son derece gelişmiş hack araçlarına sahip olduklarını ortaya çıkarmıştı. Özellikle Pegasus gibi kötü amaçlı casus yazılımların çok da yüksek olmayan fiyatlara satılmaya başlaması, çok sayıda siber suçlunun bu tür yazılımlara sahip olmasına zemin hazırladı. Bu da devletlerin de başa çıkmakta zorlandığı bir siber saldırı furyası başlattı. Bunun son örneği ise İspanya’dan geldi.

İspanya hükumet sözcüsü Felix Bolanos, bir açıklama yaparak İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’in telefonunda Pegasus casus yazılımın bulunduğunu açıkladı. Üstelik İspanya hükumetine yönelik bu siber saldırı sadece Sanchez ile de sınırlı değil. Çünkü aynı casus yazılım İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles’in telefonunda da bulundu.

hackerlar

Hackerların İspanya Başbakanının telefonuna 2021’in mayıs ayında sızdığı, bu dönemde bazı verilerin ele geçirildiği açıklandı. Siber suçluların ele geçirdiği verilerin ne içerdiği ya da ne kadar hassas bilgiler olduğu konusunda ise bir detay paylaşılmadı. Aynı şekilde bu saldırının İspanya içinden bir grup tarafından mı yapıldığı yoksa dış bir güç tarafından mı devreye koyulduğu da bilinmiyor. Ancak Pegasus casus yazılımının çeşitli ülkelerin istihbarat teşkilatları tarafından da kullanıldığı için bunun bir devlet eliyle yapılmış bir operasyonun parçası olabileceği ihtimali de ortaya çıkarıyor.

İspanya Başbakanının telefonunda casus yazılım bulunması, tüm dünyadaki siyasi liderler için bir tehlikeye işaret ediyor. Çünkü benzer bir sızma ile farklı ülkelerin yöneticileri de farkında olmadan siber suçlulara kritik bilgiler sızdırabilir. Siber güvenlik uzmanlarının artan bu güvenlik ihlalleriyle nasıl başa çıkacağını bekleyip göreceğiz, ancak önümüzdeki dönemde işleri çok daha zor olacak gibi duruyor.

Microsoft Edge, Safari’yi geride bıraktı