Dış hava yastıkları kazaların şiddetini %30 azaltacak!

Dış hava yastıkları

Dünya çapında önemli bir otomobil parça tedarikçisi olarak görülen Almanya merkezli ZF Friedrichshafen AG pasif güvenlik sistemlerinin geleceğini sundu. Mevcut air-bag ve emniyet kemerlerine bir yenisini daha ekledi. İşte karşınızda dış hava yastıkları!

Dış hava yastıkları adı verilen bu sistemde aracın kapılarının altına monteli LİDAR sensörleri ve kameralar herhangi bir yanal çarpma durumu öncesinde karşıdan gelen aracın mesafesini ve yaklaşma hızını ölçüyor. Tehlikeden emin olduğunda ise sistem tetikleniyor ve hava yastıkları tam zamanında açılıyor. Hem de tam 100 milisaniyede. Bu sayede çarpışmanın şiddeti ve şoku hafifliyor ve araçta oluşan hasar önemli ölçüde azalıyor.

ZF Friedrichshafen AG icadı olan dış hava yastıkları sayesinde kazaların şiddeti %20-30 oranında düşecek!

Alman üretici, yeni pasif güvenlik sisteminin ilk seri üretim örneklerinin iki yıla kadar ortaya çıkacağını açıkladı. Sistemin yakın zamanda imzalanacak bir ön anlaşma ile 2022 itibariyle Avrupa Birliği’nde üretilen ve satılan tüm araçlara takılması planlanıyor.

Dış hava yastıkları
Fotoğraf: ZF Friedrichshafen AG

Yaklaşık on yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu sistemin trafik kazalarında sürücü ve yolcuları korumada mevcut sistemlerin yanında belirleyici bir rol üstleneceği inanılıyor. Ancak bu teknoloji her ne kadar ümit verici olsa da gerçek şartlarda bu sisteme ihtiyaç kalmayabilir. Çünkü yeni nesil otomobillerde yer alan otonom acil frenleme sistemi gibi bir dizi aktif güvenlik sistemi sayesinde birçok tehlike çarpışma boyutuna gelmeden engellenebiliyor. Tabii yine de işi şansa bırakmamakta büyük yarar var. Dış hava yastığı sisteminin de önümüzdeki yıllarda mevcut pasif güvenlik sistemleri arasında yerini alması en doğrusu olacaktır.

 Tesla Model S sürücüsü yanarak can verdi!

Dış hava yastıkları
Fotoğraf: ZF Friedrichshafen AG