Dronelar denizaltılarda periskopun yerini alıyor

drone

Denizaltılarda periskopun yerini drone alıyor. SpearUAV denizaltıların suyun altındayken havaya fırlatabileceği bir drone geliştirdi.

Drone teknolojilerinde son dönemde yapılan atılımlarla birlikte bu cihazlar pek çok farklı alanda kullanılmaya başlanmış durumda. Üstelik yakın gelecekte günlük hayatımızda çok da büyük bir rol oynamaları bekleniyor. Bildiğiniz gibi Amazon gibi şirketler bu uçan araçları kullanarak teslimatlarını gerçekleştirmek için şimdiden denemelere başlamış durumda. Ayrıca bu araçların daha gelişmiş versiyonları uçan taksi projelerinin hayata geçirilmesi için de kritik bir rol oynayacak. Ancak droneların kullanımı bunlarda da sınırlı kalmıyor. Savunma sanayii de bu işlevsel araçlara yeni kullanım alanları bulmaya devam ediyor.

Bu araçların son kullanım alanı da denizaltılar oldu. İlk kez bir denizaltı periskop yerine drone kullandı ve periskopta görebileceğinden çok daha geniş bir alanı görme şansı yakaladı.

periscope

Denizaltılar su altında hedeflerine gizlice yaklaşma avantajına sahip olsa da bu suyun altında yer almaları önemli bir dezavantajı da beraberinde getiriyor. Çünkü su yüzeyinin üstünde yaşananlar hakkında çok az bilgileri oluyor. Su dışında yaşananlar için periskopları ile gözlem yapmaları gerekiyor. Ancak bu da kısıtlı bir görüş sunuyor. SpearUAV adlı şirket de bu sorunu ortadan kaldırmak için droneları devreye sokuyor. SpearUAV tarafından geliştirilen Ninox 103 UW, denizaltılar tarafından suyun üzerine fırlatılabiliyor. Böylece denizaltı çevresinde olup bitenler hakkında çok daha fazla bilgi toplayabiliyor.

Ninox 103 UW, havada yaklaşık bir saat kalabiliyor ve otonom uçuş özelliğine sahip. Denizaltı tarafından fırlatılan Ninox 103 UW, bir saat boyunca kamerası ve farklı sensörleriyle gözlem yaparak denizaltına veri gönderiyor ve böylece denizaltı ekibinin çevrelerini çok net bir şekilde görüntülemesine olanak sağlıyor. Üstelik Ninox 103 UW denizaltıların yerini ele vermeyecek şekilde tasarlanmış durumda. Bir toripo gibi denizaltı tarafından yüzeye fırlatılan Ninox 103 UW, su altında sessizce yol alıyor ve yüzeye çıktıktan sonra da kapsülünden sessizce ayrılıyor. Bu kapsül açılmadan önce suda 24 saat sessizce yüzebiliyor. Yani denizaltı istediği takdirde Ninox 103 UW’u fırlatıp, oradan uzaklaştıktan saatler sonra kapsülü açarak droneu devreye sokabilir. Böylece yerini belli etme riskinden kaçınmış olur.

SpearUAV tarafından geliştirilen bu araçların yakında denizaltılar tarafından daha yaygın şekilde kullanılması bekleniyor.

Xbox oyunları Samsung TV’lere geliyor