Google tazminat ödeyebilir! 5 milyar dolar Google’ı bile sarsar!

Google tazminat ödeyecek

Google tazminat ödeyecek gibi görünüyor. ABD’de açılan dava sonucunda 5 milyar dolar gibi sarsıcı bir tazminat ödeyebilir.

ABD’de gizlilik yasalarını ihlal ettiği için Google’a karşı yine bir dava açıldı. Google’ın ana şirketi Alphabet, kullanıcılardan izinsiz veri topladığı için Kaliforniya’daki San Jose Federal Mahkemesi’nde yaklaşık 5 milyar dolar tutarında dava açıldı. Bu dava Alphabet lehine sonuçlanırsa Google tazminat ödeyecek gibi görünüyor.

Yaşanan bu gelişmelerden sonra Google bu iddiaları reddetti ve kendilerini mahkemede savunacaklarını açıkladı. Dava, Google’ın, gizli modunu açmış olsa bile kullanıcının çevrimiçi alışkanlıkları hakkında bilgi toplamaya devam ederek kullanıcı güvenini ihlal ettiğini iddia ediyor.

Google Chrome 84 muhteşem özellik ile geliyor! Bildirim yağmuru artık son buluyor!

Özellikle, davada Google’ın Google Analytics, Google Reklam Yöneticisi ve diğer uygulamalar ve web sitesi eklentileri aracılığıyla veri topladığı belirtiliyor.

Google, kullanıcının güvenini kırdığı iddialarını açıkça reddediyor. Google’dan bir sözcü, “Her yeni gizli sekme açışınızda web sitelerinin tarama etkinliğiniz hakkında bilgi toplayabileceğini açıkça belirtiyoruz.” dedi. Google’a federal telefon dinleme ve Kaliforniya gizlilik yasalarını ihlal ettiği için kullanıcı başına en az 5.000 dolar ceza verilecek gibi görünüyor.

Google yakın geçmişte, artan sayıda şirket kullanıcı gizliliğini ve güvenini zedelemekle de suçlanmıştı.

Google tazminat ödeyecek

2020’nin Mayıs ayında Forbes’daki araştırmacılar; tarayıcının gizli modu açık olsa bile Xiaomi’nin kişisel olarak tanımlanabilir kullanıcı bilgileri toplama konusundaki gizli uygulamasını keşfettiklerini iddia etmişti. Xiaomi o zamandan beri iddiaları reddetti ve tarayıcılarını, kullanıcılara gizli modda toplu veri toplamayı kapatma düğmesi vermek için güncellemişti. Google’ın da buna benzer bir yol izleyip Chrome için güncelleme yayınlaması bekleniyor.