Google özel tarama modu gerçekten özel mi?

Google, Mac'teki en yeni Chrome versiyonu ile Apple'ı sollayacak

Texas Başsavcısı Ken Paxton perşembe günü Alphabet Inc (GOOGL.O) birimine karşı bir gizlilik davası açtığını söyleyerek, Google’ın, Google arama motorunun “özel tarama” modunu kullanırlarsa anonim olabileceklerini düşünen kullanıcılar hakkında veri topladığını iddia etti.

Google özel tarama modu gerçekten özel mi? Teksas, Indiana, Washington Eyaleti ve Columbia Bölgesi, Ocak ayında eyalet mahkemelerinde, kullanıcıların gizliliğini ihlal eden aldatıcı konum izleme uygulamaları nedeniyle Google’a karşı ayrı davalar açtı.

Paxton’ın başvurusu, Ocak ayında açılan davaya Google’ın Gizli modunu ekliyor. Gizli mod veya “özel tarama”  Google’ın arama geçmişini veya konum etkinliğini izlemeyeceği anlamına geldiğini söylediği bir web tarayıcı işlevi.

Google özel tarama modu

Dava, Google’ın “Örneğin, tıbbi geçmişlerini, siyasi görüşlerini veya cinsel yönelimlerini gösterebilecek son derece kişisel web sitelerini görüntülemek veya belki de hedefli reklam yağmuruna tutulmadan sürpriz bir hediye almak isteyenleri “ hedefleyen “özel tarama” seçeneği sunduğunu ama “gerçekte, Google’ın, bir kullanıcı Gizli moddayken bile aldatıcı bir şekilde bir dizi kişisel veri topladığını” söylüyor.

Google özel tarama modu

Google özel tarama modu gerçekten özel mi?

Google Perşembe günü yaptığı açıklamada, Paxton’ın başvurusunun “ayarlarımızla ilgili yanlış iddialara ve güncelliğini yitirmiş iddialara dayandığını” söyledi: “Ürünlerimize her zaman gizlilik özellikleri ekledik ve konum verileri için sağlam kontroller sağladık. Bu iddialara şiddetle karşı çıkıyoruz ve bu yanlışlığı düzeltmek için kendimizi şiddetle savunacağız.”.

Google özel tarama modu

Paxton daha önce de, kullanıcılar engellemeye çalıştığında bile konumlarını takip etmeye devam ederek Google’ın tüketicileri yanlış yönlendirdiğini iddia etmişti.

Texas, Google’ın bir “Konum Geçmişi” ayarına sahip olduğunu ve bu ayarı kapatmaları durumunda kullanıcıları bilgilendirdiğini “gittiğiniz yerler artık saklanmıyor” dediğini söyledi.

Netflix, sesli açıklamaları ve altyazıları 10 ek dilde genişletiyor