Google çalışanları gizlice izliyor mu?

google çalışanları

İnternet devi Google’ın başı ABD’de iş yasaları ile büyük derde girecek gibi görünüyor. Dev şirketin, işten atmak üzere hazırlık yaptığı çalışanları için aldığı önlemlerin, yasalara ters düştüğü anlaşıldı. Peki neler oluyor?

Google çalışanları gizlice izleyerek mahremiyet yasalarını ihlal etmiş olduğu suçlamasıyla karşı karşıya. Şirketin, işten çıkarmayı planladığı çalışanları gizlice takip edip özel yazışmalarını ve konuşmalarını dinlediği ortaya çıktı.

İşten çıkarılan Google çalışanları yasal haklarının ihlal edildiğini savunuyor

Söz konusu çalışanlar ise şirket içindeki çalışma şartlarını protesto eden protestoculardan ikisi, Laurence Berland ve Kathryn Spiers. İki isim de 2019 yılında yapılan protestolarda ön saflarda yer almış ve ardından kovulmuşlardı.

İki çalışan da şirketin çalışanları üzerinde sendikalaşma haklarını engelleyecek baskı kurduğunu savunuyordu.

google çalışanları

Çalışan haklarını savunan bir organizasyon ise işten atılan Google çalışanının şikayeti üzerine başlayan soruşturmada çok ilginç verilere ulaştı. Buna göre Google, çalışanları işten çıkarmadan önce ajandalarını ve yazışmalarını inceleyerek haklarında bilgi toplamış. Öte yandan işten atılan diğer çalışanların özel verileri inceleme altına alınmamış ancak Laurence Berland ve Kathryn Spiers’in verileri yasa dışı olarak incelenmiş.

ABD’deki sendiklaşma yasaları çevresinde gelişen bu olaylar, şimdi kişilerin özel hayatının gizliliğinin ihlali konusuna evrilmiş durumda. Bakalım Google bu suçlamalar karşısında kendini nasıl savunacak.

Uydu fırlatacak drone yaptılar

İşten çıkartılan iki çalışan, pretijlerini sarsan bu işten çıkarma işlemi nedeniyle zarar gördüklerini da dile getiriyorlar. Google’ın çalışanları işe geri almaması veya maddi kayıplarını karşılamaması halinde, ağır tazminat davasıyla karşılaşması da mümkün görünüyor.