Gökbilimciler, ölmekte olan bir yıldızın, belirli bir yarıçap içindeki tüm gezegenleri yutan bir dev haline geleceğini uzun süredir biliyorlardı ancak şimdi nihayet görüntülediler. İşte tüm detaylar.
Caltech, Harvard, MIT ve diğer okullardaki gökbilimciler, bir kırmızı deve dönüşürken yörüngesindeki gezegenlerinden birini tüketen bir yıldız tespit ettiler. Yaklaşık 12.000 ışıkyılı uzaklıkta, Aquila takımyıldızına yakın bir yıldız, bir patlamada 10 günden fazla bir süre boyunca 100 kat daha parlak hale geldi. Grup, patlamayı ilk olarak Mayıs 2020’de gözlemledi, ancak ne olduğunu belirlemesi yaklaşık bir yıl sürdü. Ekip, NEOWISE kızılötesi teleskopu sayesinde yıldızların birleşmesi ihtimalini ortadan kaldırdı. Patlamanın enerjisi, yıldızlar arası bir çarpışma için olması gerekenin yalnızca binde biri kadardı ve sıcak plazma yerine soğuk bir toz akışı oluştu. Gazeteyi yöneten MIT’den Kishalay De, Jüpiter’in kütlesinin Güneş’inkinin yaklaşık binde biri olduğunu ve kullanışlı bir referans noktası sağladığını belirtiyor.
Gökbilimciler bu fenomenin evrende yaygın olduğuna inanıyor. Dünya’nın ve diğer iç Güneş Sistemi gezegenlerinin, Güneş bundan yaklaşık 5 milyar yıl sonra öldüğünde benzer bir ölümle karşı karşıya kalacağına inanılıyor. Bu bağlamda, astronomlar mevcut modellerini de doğruladılar. Geçmiş çalışmalar, yıldızları gezegenleri yutmadan hemen önce ve sonra yakalayabilmişti, ancak şimdi tam ortasında görüntüleyebildiler. Gezegen yiyen yıldızlarla ilgili hala bilinmeyenler var. Yine de bu bulgu, büyük resmin tamamlanmasına yardımcı oluyor.
Samsung’un yeni katlanabilir akıllı telefonu bir kez daha gündemde