Gmail Çin Hükümeti Tarafından Yasaklandı

gmailön

Yabancı teknoloji firmalarına karşı tutumu her geçen gün daha da sertleşen Çin hükümeti, şimdi de Google’ın popüler servisi Gmail’e erişimi yasakladı.

Son dönemde izlediği politikalarla yabancı firmalar için her geçen gün daha da zorlu bir pazar haline gelen Çin, son aylarda Microsoft’la yaşadığı gergin sürecin ardından şimdi de bir başka Amerikalı teknoloji devine karşı harekete geçti. İlk olarak Windows 8’in hükümet birimlerince kullanımının yasaklanmasıyla başlayan yasaklamalara bir yenisini daha ekleyen Çin hükümeti, internet devi Google‘ın popüler mail servisi Gmail’e erişimi kesti.

Gmail'den Muthis Ozellik!

Çin basınında yer alan haberlere göre ilk olarak geçtiğimiz haftanın başında ortaya çıkan bu kısıtlamalar ilk günlerde sadece belli bölgeler ve kullanıcılarla sınırlı kalsa da, bugün itibariyle ülkedeki tüm kullanıcıların Gmail servisine erişimi yasaklandı. Çin’deki düşüncü özgürlüğünü savunan grupların başında gelen GreatFire.org tarafından yayınlanan açıklamada, hükümetin Gmail servisine erişimi engellemek için ülkedeki internet bağlantılarını kontrol eden Çin Seddi sistemini devreye sokmuş olabileceği belirtildi.

Çin’de daha önce de çeşitli kesintiler yaşayan Gmail servisi bu kesintileri atlatmayı başarmış olsa da, bu sefer tüm ülkede servise ulaşımın kesilmesi bu durumun kalıcı olabileceğini gösterdi. Yaşanan bu gelişmeleri değerlendiren analistler, Amerikan firmaları yerine yerel firmaları ön plana çıkarmak isteyen Çin hükümetinin Google’ı ülkeden çıkarmak için hareke geçmiş olabileceğini iddia ediyorlar. Son aylarda ülkede uygulanan tutum nedeniyle Microsoft’un geri adım atmak zorunda kaldığı göz önüne alındığında, Google’ın ülkedeki geleceği pek parlak görünmüyor.

Capcom Oyunseverlerden Özür Diledi