Çin Halk Cumhuriyeti milyarlara varan nüfusu sayesinde dünyanın öenemli bir ülkesi konumunda. İçerisinde firmaların iştahını kabartan bir talep var. Ancak yönetim bazı yasaklamalarıyla bu firmaların iştahlarını kesebiliyor. Facebook ve Twitter’in iştahını kesmesi gibi.
Ancak yeni yapılan bir açıklamada Çin yönetimi, Facebook ve Twitter sosyal ağlarının Şangay serbest ticaret bölgesinde kullanılmasına izin verdi. BU izin verişinin sebebi ise yabancı yatırımcının Çin hakkında oluşabilecek olumsuz kanaatlerinin önüne geçmek. Ama sadece bu bölgeyi kapsayan bir uygulama, yabancı yatırımcıyı kandırmak için alınmış bir yöntem gibi. Yabancı yatırımcıların bunu anlayamayacaklarını sanmıyorlardır herhalde. Facebook CEO’su da, internet.org adlı kampanyayla internetin herkese ulaşması projelerinin başarılı bir şekilde yerine gelmesi için, Çin hükümetinin internet üzerindeki baskıcı ve yasaklayıcı tutumunu değiştirmesi gerektiğini sürekli söylüyor. Tüm herkes bunları duyuyor ve biliyorken, Çin hükümetinin sadece belli bir bölge için dünyanın severek kullandığı, facebook ve twitter’i sebest bırakması, büyük bir suçtur.
Çin hükümetinin de bazı kaygıları var. Yasakların sebebi de budur zaten. Bu yasaklar 2009 sensinde başlayan olayların bir sebebidir. Uygur bölgesinde ki kışkırtmalarda, facebook ve twitter kullanılmıştı. İyi bir organizatör olarak kullanılan bu iki sosyal ağ, bu zamandan sonra yasaklandı. Daha sonra Çin New york Times gazetesine olan erişimi de, bu gibi sebeplere bağlı olarak kesmişti. Anlayacağınız Çin hükümetinin internet yasakları hakkında karnesi, kırıklarla doludur. Bazı siyasi sebeplerden dolayı yasaklamaların önüne geçmek imkansız gibi. Ama ne yapabilirsin ki, bir milyar nüfusu facebook veya diğer sosyal ağları kullanarak, hükümete karşı teşkilatlandırdığını düşünsene, hangi polisi, ordusu bu güze dur diyebilir. Onlarca kıyım ve ölüm gelebilir mi peşinden. Hepsi birer olasılıktır. Ama sağlam bir olasılık. Anlayacağınız Çin hükümeti siyasi gerekçelerle yasakladığı facebook ve twitter’i şimdide şangay bölgesi için ekonomik sebeplerle kaldırmış durumda. Ekonomik kaygılar, siyasi kaygılardan daha çok tercih edilir durumda Çin için. Çin hükümeti bu yasağı kademeli şekilde kaldırır mı? Bilinmez. İlerleyen zamanlarda görebilriz.