Fotosentez ile çalışan bilgisayar geliştirildi

Fotosentez ile çalışan bilgisayar

Cambridge Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, su yosunları kullanarak fotosentez ile çalışan bilgisayar geliştirmeyi başardı.

Karbon tabanlı enerji kaynaklarından uzaklaşma çabası, farklı enerji kaynakları konusunda bilim insanlarını harekete geçirmiş durumda. Bu sorunu çözmek için farklı yöntemler denemeye devam eden bilim insanları, olası bir çözümü en beklenmedik yerlerden birinde, bitki dünyasında bulmuş olabilir.

Cambridge Üniversitesi’nde görevli bilim insanları, bir tür su yosunu tarafından üretilen düşük miktardaki enerjiyle çalışan hayret verici bir bilgisayar geliştirmeyi başardılar. Fotosentez ile çalışan bu bilgisayar, yeni bir yeşil enerji kaynağının habercisi olabilir.

algea

Bilim insanları, bir siyanobakteri (mavi yeşil algler olarak da bilinir) kolonisini, AA pil boyutundaki metal bir kabın içine kapatıp mühürlediler. Bu kap daha sonra bir pencere kenarına koyularak beklemeye bırakıldı. Burada fotosentez yapan algler, bu süreç sırasında düşük miktarda elektrik üretti. Üretilen bu elektrik de bilgisayarın ARM Cortex-M0+ işlemcisini çalıştırmak için kullanıldı.

Elbette bu sistem tarafından üretilen elektrikli şimdilik bildiğimiz anlamda bir bilgisayarı çalıştırmaya yetmiyor. Ancak bilim insanları bunun sadece konsepti göstermek için hazırlanmış bir örnek olduğunu, çok daha gelişmiş versiyonlarının da gelebileceğini söylüyor. Bu yeşil enerjinin ileride fotosentez ile çalışan bilgisayar teknolojileri görmemize zemin hazırlayacağı umuluyor.

Öte yandan fotosentez ile elde edilen enerjinin, güneş enerjisi gibi diğer yeşil enerji kaynaklarına bile kıyasla doğaya çok daha az zarar verdiğine dikkat çekiliyor. Fotosentez ile çalışan bilgisayar projesi bu ilk prototipiyle epey umut vadediyor.

vivo S15 resmi görselleri yayınlandı