Milli Eğitim Bakanlığı, online kanalları üzerinden yaptığı açıklama ile öğretmen olarak atanmayı planlayan çok sayıda üniversite öğrencisinin merak ettiği konuya açıklık getirdi.
Formasyon kaldırıldı mı? Üniversite eğitimi sonrasında öğretmen olmak isteyen öğrencilerin almak zorunda olduğu formasyon eğitimi artık kaldırılmış olabilir mi? İşte MEB’in konuyla ilgili açıklaması.
Formasyon kaldırıldı mı ? Sosyal medya bu soruyu soruyor!
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Eğitimde 2023 Vizyon Belgesi’ni açıklarken, Pedagojik Formasyon derslerinin kaldırılacağını açıklamıştı. Bunun üzerine Milli Eğitim Bakanlığı da sosyal medya üzerinden açıklama yaptı.
Milli Eğitim Bakanlığı’ndan “Daha önce sertifika programı olarak uygulanan ‘pedagojik formasyon’ bundan böyle yüksek lisans programı haline getirilerek, Türkiye Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı olarak uygulanacak.” ifadesini kullandı.
Peki bu ne anlama geliyor?
Açıklamaya göre, öğretmen olarak atanan gençlerin, yüksek lisans yaparak mesleklerini geliştirmek için pedagojik formasyon eğitimi alacağı anlaşılıyor.
TBMM Netflix hakkında açıklama yaptı!
Yükseköğretim Kurulu (YÖK),5 Nisan 2012’de aldığı karar ile fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin aldığı pedagojik formasyon programını kaldırdı. Öncesinde Fen edebiyat fakülteleri mezunları, fromasyon eğitimi alarak öğretmen olarak görev yapabiliyordu. Bu sistem kaldırıldığında, öğretmenlik başvuruları için yaşanan yığılma engellendi ve sadece öğretmenlik fakültesi mezunlarının öğretmen olmasının önü açıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan konu hakkında şu açıklamayı yapmıştı:
“Önümüzdeki dönemde öğretmenlik meslek kanunu çıkarılacak. Öğretmenlerimizin hem çalışma şartlarını hem de birikimlerini uygun seviyeye taşımakta kararlıyız. Sözleşmeli öğretmenliği yeniden düzenliyoruz. Toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3+1 toplam 4 yıla indiriyoruz. Böylece 1. sınıfta öğrencileri devralan öğretmenimiz 4 yıl sonra görev süresini tamamlayabilecek. Öğretmenliğe kabulde uygulanan pedagojik formasyon şartını kaldırıyoruz, bu eğitimi bakanlığımız verecek. Tüm öğretmenlerimizin bilgi ve becerilerini uygun seviyeye çıkaracağız. Anaokulu eğitimini altyapıyı oluşturduktan sonra zorunlu hale getireceğiz.”